Een ketelbinkie in Krantenland (25)
- RotterdamVandaag & Morgen: een nieuwe krant, een nieuwe site -
Geert-Jan Laan vertelt: Op 2 oktober 2008 verscheen de eerste editie van een nieuw gratis weekblad op papier in een oplage van 55.000 stuks onder de naam Rotterdam Vandaag & Morgen.
De krant werd niet bezorgd, maar kon worden afgehaald op maar liefst 550 distributiepunten in Rotterdam en wijde omgeving. Twee zaken hadden bijna tot op het laatste moment verijdeld dat we zouden verschijnen. Ten eerste hadden we overeenstemming met de zeg maar AD drukkerij aan de Waalhaven. Zij hadden in de zomer van 2008 al tot onze volle tevredenheid een proefnummer van Rotterdam Vandaag&Morgen gedrukt. Ruim een week voor de verschijning belde een verdrietige chef van deze drukkerij op. Hij had van hogerhand instructies gekregen onder geen enkel beding onze krant te drukken. En zo kwamen we hals over kop terecht bij de Sijthoff drukkerij in Den Haag. Daar wilde de baas van die drukkerij ons graag helpen, maar hij vroeg ons wel uit voorzorg geen melding te maken van het feit dat hij ons krant drukte. Een mooi voorbeeld van de machtspolitiek van de gevestigde orde in krantenland.
De tweede bedreiging was een kort geding, aangespannen door de Rotterdamse ombudsman mr. H.J.H.M. van Kinderen. Hij eiste een publicatieverbod van onze eerste editie om te voorkomen dat een interview met hem door onze medewerker Dirk Mellema zou worden gepubliceerd. De rechter wees dat af, maar zou ons later wel veroordelen tot een uitgebreide rectificatie.Die hebben we noodgedwongen ook gepubliceerd maar niet zonder te toevoeging dat we voor 100 procent achter ons verhaal bleven staan.
Er gingen gelukkig ook dingen goed. Zo hadden we al enkele maanden een aardig kantoor op het adres Proveniersplein 5 aan de achterkant van het Rotterdamse Centraal Station. In deze vooroorlogse Provenierswijk was het ook was het ook buiten de deur goed toeven. Dankzij de volle inzet van medeinitiatiefnemer Jim Postma hadden we dat kantoor razendsnel ingericht. Met een kleine kernredactie bestaande – naast Postma en mijzelf – uit Robert van Schaik voor het IT-gebeuren, Michel Schreuder voor de opmaak en Dirk Mellema als oude rot in het vak gingen we aan de slag. Dat eerste nummer op 2 oktober 2008 konden we met gepaste trots ook presenteren. Dat gebeurde in de journalistenkroeg De Schouw aan de Witte de Withstraat. In het jeugdtheater Hofplein werd toen een musical over het leven van de voetballegende Coen Moulijn opgevoerd. De jeugdige hoofdrolspeler overhandigde dat eerste exemplaar aan de echte Coen Moulijn.
De krant bevatte niet alleen het geruchtmakende interview met de ombudsman, maar ook een groot verhaal met Neelie Kroes door de schrijfster/dichter Jana Beranova. Andere namen van het eerste uur waren Hans van Helden en Djanko voor de illustraties. Hans Roodenburg met twee bijdragen. Een strip over Moulijn door Jan Booister en verder namen als Stefan van Hoek, Anna Landsdorp, Paul van de Laar, Jan Oudenaarden en Helmuth de Hoog.
In de voorbereiding hadden ook een rol gespeeld Grimbert Rost van Tonningen die behulpzaam was bij de financiering en de Groningse ondernemer Feike van Kammen die meehielp met het opstellen van het businessplan. In het eerste colofon wordt nog melding gemaakt van zakelijke adviezen van Fred Wallast, Martin Snoek en Arjan Postma. De krant was ontworpen door de internationaal werkzame ontwerper Koos Staal.
Het eerste nummer telde 24 pagina's waarvan vier advertentie pagina's. Dat was hoopgevend, want zo kwamen we aardig uit de kosten.