Een ketelbinkie in krantenland (26)

Startende ondernemer met bejaardenaftrek
Geert-Jan Laan vertelt: Het jaar 2008 was niet alleen het jaar dat we begonnen met de papieren krant Rotterdam Vandaag & Morgen, maar ook het jaar dat ik in mei 65 jaar was geworden. Zodoende kreeg ik niet alleen mijn eerste AOW, maar ook elk kwartaal een mooi bedrag vanwege mijn ruim 20 dienstjaren bij Het Vrije Volk en elke maand een niet onaardig pensioen opgebouwd gedurende mijn tien laatste jaren bij de Noordelijke dagbladen. Dat maakte het gemakkelijker om samen met enkele andere financiers de start van de krant mogelijk te maken er van uitgaande dat de inkomsten uit advertenties snel de kosten zouden dekken. Grappend noemde ik mijzelf wel: ,,Een startende ondernemer met bejaardenaftrek.”
Inderdaad was het zo dat het eerste nummer op 2 oktober 2008 die verwachting bevestigde. Op 24 pagina's half formaat waren ruim vier pagina's advertenties waarmee de wekelijkse kosten zo ongeveer wel waren gedekt. Maar toen brak de wereldwijde economische crisis uit. Achteraf hadden we niet op een slechter moment kunnen beginnen. De advertentiemarkt stortte volledig in. In het eerste nummer had het Rotterdamse autobedrijf Eef en Huub fors geadverteerd. Maar toen onze advertentievertegenwoordiger ze belde voor een vervolgopdracht sprak een autoverkoper: ,,We zitten hier met drie man en we hebben geen reet te doen. We hebben de afgelopen dagen geen auto meer verkocht. Maar als je ook niks te doen hebt, kom maar langs. We zoeken nog een vierde man om te klaverjassen.”
Begin november 2008 moesten we het besluit nemen te stoppen met de papieren krant, maar proberen verder te gaan als website.
In de afwikkeling van de zaken was het gelukkig mogelijk alle nog uitstaande rekeningen te voldoen waaronder vrij forse van de drukker, de distributieorganisatie en redactionele medewerkers. De financiers waren hun geld kwijt, maar op een enkeling na waren ze toch tevreden dat de schade was beperkt en er geen schulden resteerden.
We gingen verder als website. Dat betekende ook aanzienlijk minder kosten, maar wel medewerking op vrijwillige basis. In de woorden van een bekende voetballer heeft ‘elk nadeel zijn voordeel’ en dat was in ons geval ook aan de orde. Dankzij de mammoetfusie van het AD met de regionale bladen – in Rotterdam met het tot dan nog zelfstandig gemaakte Rotterdams Dagblad - en ook al eerdere fusies waren nog al wat oudere redacteuren afgevloeid. Zodoende ontstond een basis van zeker niet alleen voormalige redacteuren van Het Vrije Volk, maar ook van de NRC, het AD en het Rotterdams Nieuwsblad. Maar ook nieuwe jongere medewerkers zoals bijvoorbeeld Ronald Glasbergen en Corry Gryn bewezen al snel een aanwinst te zijn.
Op papier en op internet bestaat Rotterdam Vandaag & Morgen nu al bijna acht jaar. In de volgende, waarschijnlijk de laatste aflevering van deze Ketelbinkie-serie, zullen we de toekomst bekijken met de wetenschap die we nu hebben en ook in het jaar 2008 nog niet konden voorspellen. Misschien past voor de vele toekomstprofeten op dit gebied wel het grafschrift van de Rotterdamse zanger en liedjesschrijver Koos Speenhoff die op zijn grafsteen liet beitelen: 't is anders.