Museum Rotterdam verwerft nieuw ontdekt werk van August Willem van Voorden

Museum Rotterdam heeft een bijzondere aanwinst verworven: een schilderij van de Rotterdamse kunstenaar August Willem van Voorden (1881-1921). Het werk is een prachtige toevoeging aan de groeiende collectie stadsgezichten van Museum Rotterdam en een verrassende ontdekking omdat het tot nu toe onbekend was! Het schilderij toont een levendig tafereel van het opkomende stadstoerisme begin vorige eeuw waarin het iconische Rotterdamse bedrijf van Stoomboot-Reederij Fop Smit & Co een grote rol speelde. Dit maakt deze aanwinst niet alleen kunsthistorisch waardevol, maar herinnert het ook aan een veranderend Rotterdam waar de eerste tekenen van toerisme zichtbaar worden.
De voorstelling
Een nieuw ontdekt werk
Museum Rotterdam is bijzonder verheugd met deze nieuwe aanwinst vanwege de historische waarde en de aantrekkelijkheid van de voorstelling. Dit Rotterdamse straattafereel is ook uniek doordat de drie dames prominent op de voorgrond staan. Dat is een zeldzaam beeld omdat in stadsgezichten de mensen meestal op de achtergrond figureren. Het werk biedt daarnaast een interessante blik op de geschiedenis van het Rotterdamse bedrijf Fop Smit, dat met zijn watertochtjes het hoogtepunt van het stoomtijdperk markeerde. Deze tochten maken deel uit van de Canon van Zuid-Holland en illustreren een vroeg stadium van het toerisme in Rotterdam dat destijds in opkomst was.
Wat dit schilderij extra bijzonder maakt, is dat het tot voor kort onbekend was. Tijdens de tentoonstelling in Het Schielandshuis over Van Voorden in 2006 verscheen de publicatie Werkpaarden en dienstmeiden, Het Rotterdam van August Willem van Voorden (1881-1921). Onze aanwinst is niet opgenomen in deze publicatie omdat het toen simpelweg nog niet aan het licht was gekomen. Het schilderij is daarmee een echte ontdekking!