Auteur Coen Verbraak geeft stem in 'Nooit Meer Dezelfde'
Een beetje cynisch type zou kunnen opmerken dat het lekker verdienen kan zijn als interviewer voor een krant en tv, om dat vervolgens in een boek te laten verschijnen. Daarmee zou de criticus Coen Verbraak onrecht doen. Dat blijkt in de recent verschenen Nooit meer dezelfde; Gesprekken over verdriet, hoop en veerkracht.
Verbraak toont zich in zijn televisiewerk een rustige interviewer die geen effectbejag nastreeft, maar wel de diepte in wil gaan. Het ligt voor de hand dat dit emoties teweeg kan brengen als het over verdriet en rouw gaat. Verbraak tekent deze en andere verhalen over hervonden veerkracht en hoop voor de toekomst zeker op. Al doende geeft hij de geïnterviewden een stem. Dat doet hij ook weer in zijn boek Nooit meer dezelfde; Gesprekken over verdriet, hoop en veerkracht.
In feite volgt de interviewer het spoor van zijn eerder verschenen boek Artsen; kijken in de ziel. Daaruit blijkt dat geneeskundigen hun patiënten niet zomaar ‘een casus’ beschouwen waarop een diagnose moet worden gesteld. Dat gegeven komt ook terug in Nooit Meer Dezelfde.
Verbraak laat daarin onder anderen een oncoloog aan het woord van wie twee dochters kanker kregen. “Hoe verzin je het in het leven van een oncoloog, waarin kanker ‘werk’ is," denkt een mens dan.
De geïnterviewden hebben gemeen dat ze allen een levens veranderende ingrijpende gebeurtenis hebben doorgemaakt. Ze legden zich niet zomaar neer bij het cliché ‘daarmee moet je maar leren leven’. In feite geeft Verbraak in Nooit Meer Dezelfde levenslessen door, die de lezer ter harte kan nemen. In de boekenrubriek die Maria Heiden ooit voor RTV Rijnmond presenteerde, sloot ze de uitzendingen aldus af: “Leest en verrijkt uw geest”.
Daartoe nodigt Verbraaks boek zeker uit.
Coen Verbraak. (Februari 2024) Nooit meer dezelfde; Gesprekken over verdriet, hoop en veerkracht. Amsterdam. Alfabet Uitgevers. 144 pag. Prijs € 19,99 e-boek € 9,99
jannykok@vandaagenmorgen.nl