Art, all over town en de laatste Art Rotterdam in de Van Nellefabriek
Dit jaar viert Art Rotterdam zijn 25e verjaardag. Het is ook de laatste editie in de Van Nellefabriek. Schitterend gebouw , maar dat moet ook geëxploiteerd worden. Lees verhuurd. De ruimte die de laatste jaren voor de jaarlijks terugkerende tentoonstelling Prospects van startende kunstenaars met steun van het Mondriaan Fonds gebruikt werd, wordt nu vast verhuurd aan een andere gebruiker. Daardoor gaat Art Rotterdam in zijn geheel uitwijken naar Ahoy op Zuid. Dat is behalve een logische evenementenlocatie ook veel groter waardoor weer andere mogelijkheden ontstaan en Prospects met elke jaar zijn lichting nieuwe en vernieuwende kunstenaars behouden blijft.
De Argentijnse Lola Diaz Cantoni op Prospects van het Mondriaan Fonds werkt met voedsel bij Art Rotterdam Foto RG
Artistic Matters
De galeristen zijn blij met Ahoy vertelt een woordvoerster van Art Rotterdam. En er komt een nieuwe sub tentoonstelling die Artistic Matters zal gaan heten en die gaat over bijzondere kunstenaarsmaterialen. Dit jaar wordt daar al een voorzet voor gegeven met de Slowaakse kunstenaar Tomas Libertiny bij de Rotterdamse galerie Weisbard. Libertiny is behalve beeldhouwer ook imker en hij werkt met sculpturale bijenkorven en honingwas. Artistic Matters lijkt voor hem uitgevonden. Maar ver hoef je niet te zoeken op Art Rotterdam om daar een ander staaltje van terug te vinden.
Rik Laging en Anemoon Fokkinga bij No Limits! Art Castle Foto RG
Galerist Jan Hoek van - No Limits! Art Castle Galerie werkt met kunstenaarskoppels die hij zelf samenstelt. Steeds een academisch afgestudeerd kunstenaar en een selfmade kunstenaar. Op de beurs toont hij werk van de Rik Laging (afgestudeerd) en autodidactisch keramiste en rolstoelgebruikster Anemoon Fokkinga. Hoek vertelt enthousiast over de circa 50 kunstenaarskoppels die hij zo al heeft samengebracht met verrassend werk en verassende combinaties. Hoek geeft als ander voorbeeld een autodidactische kunstenaar-sekswerkster en een academische kunstschilder. Het materiaal zou je kunnen zeggen zijn hier de mensen die zelf produceren met Hoek als een soort superproducer. Maar het gaat Hoek niet alleen om de verassing maar ook om emancipatie want het blijkt voor autodidacten, vaak heel moeilijk in te breken in de ogal gesloten kunstwereld. Door zo te combineren krijgen zowel autodidacten als academische talenten die om wat voor reden niet zijn doorgebroken, nieuwe mogelijkheden en kansen.
Een lijkt evenzeer een illustratie van de Artistic Matters waar Beurs beurs directeur Fons Hof het in zijn openingswoord over had.
Vladimir Ossif bij Galerie Zahorian & Van Espen uit Bratislava Foto RG
Abstract verzet
Tegenover de stand van No Limits! is bij Zahorian & Van Espen een abstract schilderij van de oudere Tsjechische kunstenaar Vladimir Ossif te zien. De galeriehouder vertelt dat Ossif abstract is gaan schilderen, als verzet tegen het sociaal-realisme dat in de vroege jaren van de in het oostblok opgroeiende kunstenaar een must was. Uit verzet dus, zijn werken hebben ook geen titel, want ook dat hoorde in de ogen van de schilder bij de orde van de gevestigde macht. Het verhaal, de legende van deze schilder grijpt zo weer een beetje in het eerdere verhaal van Hoek die ook op een bepaalde manier de macht ter discussie wil stellen. Het schilderij van Ossif is intussen gewoon een goed schilderij. Daarvan zijn er op deze Art Rotterdam best wel veel te zien: behoorlijk goeie schilderijen.
Susanna Inglada naast een van haar werken bij galerie Maurits van der Laar op Art Rotterdam Foto RG
Wat opvalt dat er vrijwel of misschien wel geen slecht werk is. De drempel van het getoonde ligt behoorlijk hoog en daarbinnen zie je dus bovendien nog allerlei werk excelleren. Zo wordt wat een beurs is bijna een soort museum. Een ‘voordeel’ is dan ook nog ten opzichte van het nog veel grotere (en prestigieuzere Art Basel dat het het 60 a 70 galeries nog te overzien is. Mooie jubileum show dus van 25 jaar Art Rotterdam waarvan de helft in de Van Nelle fabriek En niet alleen daar.
Schilderij van Ronald Glasbergen bij Kunst&Complex in Rotterdam West Foto RG
Tijdens Rotterdam Art Week zijn nog 55 andere lokaties te bezoeken verspreid obver heel heel Rotterdam van museum tot atelier en 'broedplaats'. De locatie's variëren van Roentgenstraat en Fotomuseum op Zuid en Depot Boijmans en Wilde Weten tot Kunst & Complex en Brutus in de ‘far west ‘ van de stad.
Zie alle locaties hieronder: