De wereld van Carlijn. IFFR programma RTM
De wereld van Carlijn is een boeiend portret van de architect en cartograaf Carlijn Kingma. Carlijn is iemand zoals ze in de documentaire verteld: kaarten maakt van de ondoorgrondelijke werkelijkheid. waarin we leven. In de documentaire heeft Carlijn zich als doel gesteld om ons ingewikkelde geldsysteem in kaart te brengen. De titel van haar ambitieuze project is: Het waterwerk van ons geld.
Adriane Greep filmt het hele proces vanaf de eerste stip tot aan haar expositie op de Biënnale van Venetië. De camera zit Carlijn praktisch op de huid en de kijker krijgt een intieme kijk in de wereld van een bevlogen artiest. Ze is een virtuoos tekenaar. Met behulp van een rOtringpennetje brengt Carlijn de wereld van het geld tot in de fijnste details in kaart. Het is monnikenwerk en vereist heel veel geduld, maar het resultaat is na alle inspanningen verbluffend.
Een mooie bijdrage in de documentaire komt van de moeder van Carlijn. Zij vertelt over de wereld van de jonge Carlijn en laat daarbij meerdere vroegere tekeningen zien, die ze allemaal bewaard heeft. Tijdens dit gesprek is ook Carlijn haar afstudeerwerk te zien wat toen grote indruk maakte op haar voormalige docenten.
Carlijn deed voor haar project nauwgezet onderzoek samen met onderzoeksjournalist Thomas bollen en professor Martijn Jeroen van der Linden Om inzicht te krijgen in het geldsysteem spraken ze met talloze experts zoals onder andere bankiers toezichthouders en schrijvers. Na anderhalf jaar onderzoek komt Carlijn tot de conclusie dat dat het hele systeem er vooral voor zorgt, dat rijkdom voor de rijken in stand wordt gehouden en er te weinig geld beschikbaar komt voor de mensen in de onderste regionen om ze een menswaardig bestaan te kunnen geven.
Carlijn maakt het allemaal visueel zichtbaar en laat zien hoe het geld zich beweegt en stroomt tussen alle verschillende partijen en waar het wel of niet de samenleving bereikt. Ze schroomt er daarbij niet voor om kleine grapjes toe te voegen, die passen bij haar wereldbeeld.
Ondanks dat ons geldsysteem een publieke zaak is, is het volgens Carlijn moeilijk om over te praten omdat het zo ingewikkeld is geworden.
Carlijn hoopt, dat haar kaart bijdraagt aan deze discussie. Dat men door haar tekeningen, die geldstromen verbeelden als waterstromen, beter begrijpt en gaat zien wat er aan het systeem niet deugt. Na die ontluisterende conclusie eindigt Carlijn tenslotte met de hoop dat men gaat nadenken over hoe het anders en eerlijker kan. Inmiddels heeft ze al drie toekomstscenario's gevisualiseerd.
Het streven naar een rechtvaardiger maatschappij zal menige kijker aanspreken. Evenals de behoefte om na deze documentaire het werk in volle glorie te kunnen bezichtigen. Dat kan in ieder geval in mei dit jaar. Dan wordt haar werk tentoongesteld in het Depot van Boijmans van Beuningen.
De wereld van Carlijn Still courtesy IFFR
saskiawigbold@vandaagenmorgen.nl