Minstens twee derde van de nieuwbouw in Zuid Holland moet in het betaalbare segment komen
Zuid-Holland wil tot en met 2030 maar liefst 235.460 woningen te bouwen. Daarvan moet minstens twee derde in het betaalbare segment tot 355.000 euro komen, zo zei provinciebestuurder op 19 januari Anne Koning (PvdA) in het NOS Radio 1 Journaal. Er moet nu echt gebouwd worden voor groepen die echt op een woning zitten te wachten, vindt de bestuurder , dat betekent dat daar de nadruk moet liggen en niet op huizen van vijf, zes of zeven ton.
De provincie wil gaan toetsen op die twee derde norm en 'anders moet er maar niet gebouwd worden. Critici vrezen dat een deel van de bouw zo stil komt te liggen.
Locaties in de planning
De locaties van alle te bouwen woningen staan in de planning. Hiervan is 78% bekend gemaakt en deze locaties zijn opgenomen in de regionale realisatieagenda’s. Van de nieuw te bouwen woningen zal twee derde betaalbaar zijn, waarvan de helft gebouwd wordt door de corporaties.
De provincie kent 5 woonregio's waarbinnen we samenwerken voor het maken en uitvoeren van de afspraken. In maart 2023 hebben overheden en woningcorporaties de woningbouwplannen ondertekend. Daarnaast zijn er steunverklaringen van bouworganisaties, huurders, netbeheerders en drinkwaterbedrijven. Tot 2030 zijn de partijen continu met elkaar in gesprek over de voortgang aan de daarvoor ingerichte woontafels en versnellingstafels.
Grootste bouwopgave
Zuid-Holland is de meest dichtbevolkte provincie van Nederland en de bevolking blijft toenemen. Niet voor niets staat de provincie aan de lat voor meer dan een kwart van de landelijke bouwopgave.
Zuid-Holland bouwt zoveel mogelijk in bestaand stedelijk gebied, met name langs de spoorwegverbinding tussen Leiden en Dordrecht: de Oude Lijn. Hiermee wordt optimaal gebruikgemaakt van bestaande infrastructuur en voorzieningen. Om aan de vraag te kunnen voldoen, bouwt Zuid-Holland ook op de aangewezen buitenstedelijke locaties.
Zuid-Holland heeft al heel veel woningbouwplannen, meer dan genoeg om het aantal woningen te bouwen. Desondanks hebben we op dit moment te maken met grote uitdagingen: een tekort aan mensen en middelen in de bouw, hoge bouwkosten, ingewikkelde procedures, het stikstofprobleem en het energie- en klimaatvraagstuk. Daarom is de steun van verschillende overheidslagen en andere partners van essentieel belang. En in het geval betaalbaar ook de steun van ontwikkelaars en subsidie instanties. De intentie is mooi. Of die ook productief zal zijn zal niet alleen van die intentie afhangen, maar vooral over hoe dew verschillende ontwikkelende partijen elkaar kunnen vinden.