Zoektocht naar werk Pablo Rueda Lara krijgt onderscheiding
-M.jpg)
Pablo Rueda Lara, geboren in 1945 te Spanje, kwam als 24-jarige naar Rotterdam. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten af als keramist. Hij werd een meester in trompe l’oeil; hij toverde keramiek om tot textiel, papier of marmer. Pas als je het kunstwerk aanraakt, verbreekt die optische illusie. In 1980 vestigde Pablo zich in een winkelpand aan de Spanjaardstraat 41a te Rotterdam. Hij exposeerde behalve in Nederland onder meer in Duitsland, Ierland en Spanje en verwierf zo ook internationale bekendheid. Er is ook werk van hem opgenomen in de collectie van Museum Boijmans van Beuningen. Onverwacht, in 1993, overleed Pablo.
Productief en indrukwekkend keramist
Toen dat jaar 1993 bleek dat er geen overzicht van zijn werk was of waar al zijn kunstwerken zich bevonden stelde levenspartner Eddy Baris alles in het werk, om het oeuvre van Rueda Lara te lokaliseren en te archiveren. Dat was veel werk, want ondanks de soms zeer bewerkelijke en vaak indrukwekkende aard van zijn keramische beelden, was Pablo als keramist zeer productief en was er geen systematische administratie van verkopen bijgehouden. Baris achterhaalde vervolgens bij particulieren en musea in binnen-en buitenland ruim 500 keramische beelden.
Postume exposities
Jarenlang organiseerde Eddy Baris ook kleinere tentoonstellingen met werk van Rueda. Vaak gethematiseerd rond eigentijdse onderwerpen, zoals homoseksualiteit, religie en politiek, onderwerpen die een rol speelden in het werk van Rueda. In 2017 volgde een grote overzichtstentoonstelling die duizenden bezoekers trok. Daarnaast realiseerde Baris een museum in de geboorteplaats van Rueda Lara, Castillo de Locubin.
Onderscheiding
Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Vanwege zijn verdiensten is zo ook Eddie Baris benoemd tot Lid in de Orde van de Oranje-Nassau. Baris kreeg de Koninklijke onderscheiding op zaterdag 23 september uitgereikt door de Rotterdamse locoburgemeester Robert Simons. Baris (1946) ontving de onderscheiding vanwege zijn grote en langdurige inspanningen om de nalatenschap van keramist Pablo Rueda Lara voor Nederland te behouden.
Eddy Baris heeft zijn archief en kunstwerken overgedragen aan Museum KunstaanZ te Deventer waar in 2017 ook de overzichtstentoonstelling gehouden werd. Dit jaar nog volgt een biografie over de kunstenaar die het grootste deel van zijn leven in Rotterdam resideerde.