Nieuwe regering: stop met de NPO a.u.b.
Nu de verkiezingen in de V.S naderen gaat het omroep kartel NPO-RTL weer vol op het orgel. 40% van de Amerikanen wordt voor debiel uitgemaakt, omdat ze sympathie voor Trump koesteren. De AfD stemmers in Duitsland zijn extreem rechts en de demonstraties in Bremen, Hamburg en Berlijn waar duizenden moslims brullen om invoering van een Kalifaat in Duitsland (ongelooflijk maar waar) worden genegeerd.
Kartel
In de aanhef noem ik NPO-RTL een kartel. Dat NPO en RTL enorm samenwerken blijkt uit het feit, dat ze elkaars verslaggevers overnemen. Toine Huys faalde bij de RTL, maar kon zonder probleem weer terugkeren bij de NPO, die hij daarvoor schimpscheutend verlaten had. Diverse anderen (o.a. Paul de Leeuw en Eva Jinek) maakten die heen en weer reis ook. In welk gewoon bedrijf zou zoiets mogelijk zijn? Daarbij hebben ze samen besloten, dat we op zaterdag- en zondagochtend geen journaal nodig hebben. Normaal zou je direct dat gat vullen als je concurreert, maar dat doet alleen SBS 6.
Opvallend verschil
Het meest opvallende verschil is dat NPO een staatsomroep is, die naast inkomsten uit reclame bijna een miljard aan subsidie (belastinggeld) ontvangt en dat RTL commercieel is en het alleen van reclame moet hebben. Commercieel is in journalistieke - dus linkse - kringen altijd een vies woord geweest, dat is waarschijnlijke de reden dat het RTL journaal linkser is dan het NPO journaal. Zo van, “we zijn wel commercieel maar wees gerust we zijn uit het goede linkse hout gesneden.”
RTL heeft dus reclameblokken, daar bekostigen ze alle uitzendingen van. Dat zou hun kartelgenoot dus hypothetisch ook kunnen doen? Hoe komt het dat de NPO een rupsje nooit genoeg is? Staatssteun en inkomsten uit reclame. Het antwoord is duidelijk ze leven op veel te grote voet als je naar de salarissen kijkt en ze laten hun programma’s niet afhangen van de smaak van de kijker, maar van hobbyisten, die een sterk linkse voorkeur hebben. De behandeling van omroep O.N.! (ik ben lid) is daarvan het stuitende bewijs. Daarnaast worden radio en televisie programma’s gevuld met semi artistieke rimram. Radio 4 klassiek zendt liever atonale muziek uit dan Beethoven (is te gewoon) Kortom hobbyisme is troef op maar liefst 7 kanalen.
Uit de tijd
Dan hebben we dat natuurlijk achterlijke systeem; ontstaan in de jaren 20 van de vorige eeuw, toen de radio opkwam. Ons land was verdeeld in zuilen, die allen hun eigen achterban wilde bedienen om ze voor hun zuil te behouden. Het ledenaantal bepaalde de zendtijd. Ons land is ontzuild en de uitzendtijden zijn openbaar, dus de omroepverenigingen hebben hun oorspronkelijke functie verloren. Om toch zendtijd en de daarbij behorende rijkelijke beloning uit de belasting-pot te krijgen zijn er fusies aangegaan en is een wildgroei aan kleine omroepen gekomen. Van de oorspronkelijke doelstellingen is geen flinter meer over.
Oplossing
Schaf de subsidie af (desnoods geleidelijk) en maak de fusie tussen NPO en RTL officieel. Geef de nieuwe omroep ongeveer de helft van de zendtijd, die ze nu samen hebben. Gun SBS 6 ook flinke zendtijd. Twee echte concurrenten, die beide hun eigen broek kunnen ophouden en die uit commerciële redenen zendtijd afstoten als het nodig is.
Heel veel in ons land is (tegen mijn zin) geprivatiseerd: zorg, openbaar vervoer, energievoorziening, kinderopvang, etc. Daar kan de publieke omroep best bij. De haantjes de voorste daar, kunnen dan proberen hun gigantische salarissen op de vrije markt te gaan verdienen; de reden waarom ze dit systeem vooral niet willen veranderen. Daarom propageren ze politieke partijen, die alles bij het oude willen houden.
Die partijen doen dat overigens, omdat ze anders ook het lot ondergaan, dat rechtse partijen bij de NPO/RTL is beschoren.