Verkiezingen Provinciale Staten
Verkiezingen voor de Provinciale Staten vinden eens in de vier jaar plaats.
In Nederland zijn de Provinciale Staten de volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau. Voor 2003 waren de Provinciale Staten geen volksvertegenwoordiging maar het bestuur van de provincie. De hoofdtaak van de Provinciale Staten is thans het controleren van het bestuur, dat gevormd wordt door de Gedeputeerde Staten*.
De samenstelling en de bevoegdheden zijn geregeld in de Provinciewet. De leden van de Provinciale Staten (Statenleden) worden iedere vier jaar rechtstreeks door de stemgerechtigde inwoners van de provincie gekozen.
* Op hun beurt kiezen de leden van de Provinciale Staten weer de leden van Gedeputeerde Staten en, vanaf 2019 samen met de leden van de kiescolleges voor de Eerste Kamer, de leden van de Eerste Kamer. In die zin zijn de Statenverkiezingen dus indirecte verkiezingen voor de Eerste Kamer en dus landelijk en internationaal.
De commissaris van de Koning wordt pro forma door die laatste voor 6 jaar benoemd en is voorzitter van Gedeputeerde Staten.
De eerstvolgende verkiezing van de Eerste Kamer door leden van de Provinciale Staten vindt plaats op dinsdag 30 mei 2023. Niet elk Statenlid heeft daarbij een even zware stem, want de provincies verschillen in inwonertal. De zogenaamde stemwaarde van ieder statenlid hangt af van het aantal inwoners van de provincie die zij vertegenwoordigen.