Charles Michel in Reykjavik: Slechts 13% van de wereldbevolking leeft in een democratisch regime

Toespraak van voorzitter Charles Michel op de top van de Raad van Europa in Reykjavik op 17 mei
Slechts 13% van de wereldbevolking leeft in een democratisch regime. Dat wil zeggen de druk die wordt uitgeoefend op het model dat we willen verdedigen. En we weten dat de oorlog tegen Oekraïne niet alleen een oorlog is tegen een land, tegen een volk, maar ook tegen waarden, die democratische waarden die vrijheid, waardigheid en mensenrechten omvatten en die onze twee instellingen, de Europese Unie en de Raad van Europa. Daarom zijn deze ontmoeting en deze verklaring belangrijk om de soliditeit van onze eenheid en de soliditeit van ons engagement te tonen.
Laten we ook een essentieel punt noemen dat de hoeksteen vormt van onze waarden: het is de rechtsstaat, waaraan de onafhankelijkheid van justitie en de persvrijheid moeten worden toegevoegd, die de Europese Unie probeert te versterken. Laten we twee voorbeelden nemen. De beslissing om voortaan bepaalde financieringen afhankelijk te maken van de eerbiediging van de rechtsstaat. Dit besluit toont onze ambitie om onszelf hierin hoge eisen te stellen. Een ander voorbeeld is de driejarige publicatie van het jaarverslag over de rechtsstaat in elk van de lidstaten, dat sinds de laatste publicatie in juli 2022 ook aanbevelingen doet voor elk land. Hiermee tonen we aan dat er een constante inspanning wordt geleverd.
er is een dodelijk gif tegen de democratie en tegen onze waarden. Dit dodelijke gif is de cocktail tussen corruptie en desinformatie
Ik zou met nadruk willen stellen - we weten het, en sommigen aan deze tafel weten het zeker nog meer - er is een dodelijk gif tegen de democratie en tegen onze waarden. Dit dodelijke gif is de cocktail tussen corruptie en desinformatie. En we weten dat er in een bepaald aantal landen een bedrijfsmodel bestaat met oligarchen, vaak dicht bij Rusland, die media kopen, politieke partijen kopen en massale desinformatie en destabilisatie bedrijven. Maar er is een tegengif, er is een remedie. Het tegengif is de onafhankelijkheid van justitie. Het tegengif is de rechtsstaat, om gelijkheid en non-discriminatie te garanderen. En zo deze cocktail, deze dreiging, dit gif terugdringen. Dit moet de vastberadenheid van ieder van ons zijn.
En tot slot sluit ik af met twee zeer praktische punten.
We willen de samenwerking met de Raad van Europa versterken en in die zin zijn we bezig om als Europese Unie toe te treden tot het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ik ben optimistisch dat we de resterende problemen zeer snel zullen kunnen oplossen.
We zijn ook bezig met toetreding tot het Verdrag van Istanbul. Het Zweedse voorzitterschap – dat ik feliciteer – werkt er hard aan om ervoor te zorgen dat deze doelstelling in de komende weken kan worden bereikt.
Originele bron Europese Raad