Kerngeleerden waarschuwen: 'Doomsday klok' op anderhalve minuut voor middernacht

04 februari 2023 door een van onze redacteuren
Kerngeleerden waarschuwen: 'Doomsday klok' op anderhalve minuut voor middernacht
Bld. Jamie Christiani Bulletin of the Atomic Scientists

Geen vrolijke berichten van de kerngeleerden van het Bulletin van Atomic Scientists onlangs:  Klimaat , biologische dreiging, nucleaire dreiging en desinformatie die polarisatie aanslingert, maar ze hebben met hun nucleaire ontdekkingen in het verleden wellicht nog iets goed te maken dus laten we hen de ruimte geven. 

In Washington deze week op  24 januari waarschuwde Rachel Bronson, CEO van het Bulletin van Atoomgeleerden Atomic Scientists: “We leven in een tijd van ongekend gevaar, en de Doomsday klok weerspiegelt die realiteit. 90 seconden voor middernacht komt het dichtst in de buurt dat de klok ooit is ingesteld op middernacht, het is een beslissing die onze experts niet lichtvaardig nemen. De regering van de VS, haar NAVO-bondgenoten en Oekraïne beschikken over een groot aantal kanalen voor dialoog; we dringen er bij leiders op aan om ze allemaal zo goed mogelijk te verkennen om de klok terug te draaien.” 

De Doomsday Clock was ingesteld op 90 seconden voor middernacht, grotendeels maar niet uitsluitend vanwege de Russische invasie van Oekraïne en het verhoogde risico op nucleaire escalatie. De nieuwe kloktijd werd ook beïnvloed door de aanhoudende dreigingen van de klimaatcrisis en het uiteenvallen van wereldwijde normen en instellingen die nodig zijn om risico's in verband met voortschrijdende technologieën en biologische bedreigingen zoals COVID-19 te beperken. 

De Doomsday Clock-verklaring van 2023 geeft details over andere bedreigingen en bedreigingsvermenigvuldigers die verder gaan dan de meest directe risico's in verband met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Het Bulletin of the Atomic Scientists werd in 1945 opgericht door Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer, Eugene Rabinowitch en wetenschappers van de Universiteit van Chicago die hielpen bij de ontwikkeling van de eerste atoomwapens in het Manhattan Project. De wetenschappers waren van mening dat ze "niet afzijdig konden blijven van de gevolgen van hun werk" en werkten eraan om het publiek en beleidsmakers te informeren over door de mens veroorzaakte bedreigingen voor het menselijk bestaan.

De Doomsday Clock werd in 1947 gemaakt door het Bulletin of the Atomic Scientists om aan te geven hoe dicht de mensheid bij de vernietiging van zichzelf is. Ontworpen door schilder Martyl Langsdorf, is de klok een internationaal symbool geworden van de kwetsbaarheid van de wereld voor catastrofes door kernwapens, klimaatverandering en ontwrichtende technologieën.

Desinformatie en ontwrichtende technologie

Op het gebied van desinformatie was er goed nieuws: het Amerikaanse electoraat wees in 2022 grotendeels de verkiezingsontkenners af, en in Frankrijk overwon president Emmanuel Macron een historische uitdaging van de extreemrechtse kandidaat van zijn land, Marine Le Pen. Ondertussen zette de regering-Biden haar inspanningen voort om de rol van wetenschappers bij het informeren van het overheidsbeleid te vergroten. 

Aan de andere kant gaat cyber-enabled desinformatie onverminderd door. In de Verenigde Staten was het politieke verzet tegen een door het Department of Homeland Security voorgestelde "Disinformation Governance Board" gebaseerd op opzettelijke verkeerde voorstelling van zaken en de politiek van persoonlijke vernietiging. Maar hoe oninhoudelijk en misleidend de berichten ook waren, de oppositie slaagde erin het departement ertoe te bewegen haar voorstel in te trekken. Dit soort aanvallen is nauwelijks nieuw, maar staat symbool voor corruptie in de informatieomgeving. 

Binnen Rusland heeft de overheidscontrole over het informatie-ecosysteem ondertussen de brede verspreiding van waarheidsgetrouwe informatie over de oorlog in Oekraïne geblokkeerd.

 Het Chinese gebruik van bewakingstechnologie is in Xinjiang in hoog tempo doorgegaan. Zoals we vorig jaar hebben aangegeven, heeft het grootschalige gebruik van bewakingstechnologieën verontrustende gevolgen voor de mensenrechten en vormt het een duidelijke bedreiging voor het maatschappelijk middenveld. 

De Russische president Vladimir Poetin heeft ook de gedragsnormen in de ruimte vernietigd door publiekelijk te dreigen een antisatellietwapen te gebruiken tegen Amerikaanse Starlink-satellieten, met het argument dat het niet alleen een commercieel systeem is, maar ook een militair systeem. Oekraïne heeft Starlink gebruikt in zijn conflict met Rusland. 

Nucleaire wapens ​

Het laatst overgebleven kernwapenverdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten, New START, komt in gevaar. Tenzij de twee partijen de onderhandelingen hervatten en een basis vinden voor verdere verlagingen, loopt het verdrag in februari 2026 af. Dit zou wederzijdse inspecties elimineren, het wantrouwen vergroten, een nucleaire wapenwedloop aanwakkeren en de mogelijkheid van een nucleaire uitwisseling vergroten. 

China's aanzienlijke uitbreiding van zijn nucleaire capaciteiten is bijzonder verontrustend, gezien zijn consequente weigering om maatregelen te overwegen om de transparantie en voorspelbaarheid te vergroten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie beweert dat Beijing zijn arsenaal tegen 2035 zou kunnen vervijfvoudigen en binnenkort de nucleaire capaciteiten van de Verenigde Staten en Rusland zou kunnen evenaren, met onvoorspelbare gevolgen voor de stabiliteit. 

Noord-Korea heeft zijn tests met middellange- en langeafstandsraketten aanzienlijk opgevoerd. Eind maart lanceerde Noord-Korea voor het eerst sinds 2017 met succes een intercontinentale ballistische raket. In de daaropvolgende maanden lanceerde het ook tal van andere ballistische raketten, de meeste van korte afstand. Misschien wel het meest verontrustend, op 4 oktober lanceerde Noord-Korea een middellangeafstandsraket boven Japan. Ondertussen beweren Amerikaanse functionarissen dat Noord-Korea zich voorbereidt op het uitvoeren van zijn zevende kernwapentest. 

Iran blijft zijn uraniumverrijkingscapaciteit vergroten, zij het onder internationale waarborgen buiten de grenzen van het gezamenlijk alomvattend actieplan dat het ooit aan banden legde. Dit plaatst Iran dichter bij een kernwapencapaciteit, mocht het besluiten die drempel te overschrijden. Terugkeren naar de nucleaire deal zou de risico's verminderen en een weg vooruit bieden, en de Verenigde Staten, Europa en andere landen hebben redelijke inspanningen geleverd om de deal nieuw leven in te blazen. Maar de instabiliteit in Iran en de steun van Teheran voor de oorlog van Rusland tegen Oekraïne zullen succesvolle onderhandelingen bemoeilijken om te voorkomen dat Iran kernwapens verwerft. 

India gaat door met het moderniseren van zijn nucleaire arsenaal van zo'n 160 kernkoppen, met nieuwe overbrengingssystemen die nu in ontwikkeling zijn ter aanvulling op of vervanging van bestaande vliegtuigen met nucleaire capaciteit, overbrengingssystemen op het land en op zee gebaseerde systemen. 

Pakistan heeft een arsenaal van vergelijkbare omvang en blijft zijn kernkoppen, overbrengingssystemen en productie van splijtstoffen uitbreiden. 

De Verenigde Staten, Rusland en China streven nu volwaardige moderniseringsprogramma's voor kernwapens na, waarmee ze de tafel leggen voor een gevaarlijk nieuw "derde nucleaire tijdperk" van concurrentie. Langdurige zorgen over wapenwedloop in Zuid-Azië en raketwedloop in Noordoost-Azië vervolledigen een somber beeld dat moet worden aangepakt. 

Klimaat crisis ​

De gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn niet beperkt tot een toename van het nucleaire gevaar; ze ondermijnen ook de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Landen die afhankelijk zijn van Russische olie en gas hebben geprobeerd hun voorraden en leveranciers te diversifiëren, wat leidde tot grotere investeringen in aardgas, precies op het moment dat dergelijke investeringen hadden moeten krimpen. 

De wereldwijde kooldioxide-emissies door de verbranding van fossiele brandstoffen, na te zijn hersteld van de economische achteruitgang van COVID tot een recordhoogte in 2021, bleven stijgen in 2022 en bereikten opnieuw een recordhoogte. Een daling van de Chinese uitstoot werd overschaduwd door een stijging in de VS, India en elders. 

Niet alleen bleven extreme weersomstandigheden verschillende delen van de wereld teisteren, maar ze waren ook duidelijker toe te schrijven aan klimaatverandering. Landen in West-Afrika hebben te maken gehad met overstromingen die tot de meest dodelijke in hun geschiedenis behoorden, als gevolg van een regenval waarvan de kans op 80 keer groter was vanwege de klimaatverandering. 

Extreme temperaturen in Midden-Europa, Noord-Amerika, China en andere regio's van het noordelijk halfrond hebben de afgelopen zomer geleid tot watertekorten en droogte in de bodem, wat op zijn beurt leidde tot slechte oogsten, waardoor de voedselzekerheid verder werd ondermijnd in een tijd waarin het conflict in Oekraïne al is uitgebroken. gedreven voedselprijsstijgingen. 

Pakistan kreeg te maken met hevige overstromingen als gevolg van een "moesson op steroïden" die een derde van het land overstroomde, waarbij 33 miljoen mensen rechtstreeks werden getroffen en opeenvolgende gevolgen ontstonden, waaronder een grote mislukte oogst, een epidemie van door water overgedragen ziekten en de vernietiging van infrastructuur , huizen, vee en levensonderhoud.

Biologische dreigingen

Verwoestende gebeurtenissen zoals de COVID-19-pandemie kunnen niet langer worden beschouwd als zeldzame gebeurtenissen die eens in de eeuw voorkomen. Het totale aantal en de diversiteit van uitbraken van besmettelijke ziekten is sinds 1980 aanzienlijk toegenomen, waarbij meer dan de helft wordt veroorzaakt door zoönotische ziekten (d.w.z. ziekten die ontstaan bij dieren en worden overgedragen op mensen). Als zodanig vormen zoönosen een aanzienlijk risico voor de menselijke bevolking op pandemieën. Er is een enorme, niet-gekarakteriseerde diversiteit binnen de 26 virusfamilies en de vele phyla van bacteriën en andere microben waarvan bekend is dat ze mensen infecteren. Het vermogen van de wereld om te voorspellen welke van deze virussen en microben het meest waarschijnlijk een ziekte bij de mens zullen veroorzaken, is jammerlijk ontoereikend. 

Laboratoriumongevallen blijven frequent voorkomen. Mogelijkheden voor menselijke fouten, beperkt begrip van nieuwe ziektekenmerken, gebrek aan kennis van de lokale overheid over de soorten onderzoek die plaatsvinden in laboratoria in hun jurisdicties, en verwarring over laboratoriumveiligheidseisen vormen allemaal een uitdaging voor de huidige programma's voor bioveiligheid en biobeveiliging in laboratoria. Het is nu ook gemakkelijker dan ooit om ziekteverwekkers te verkrijgen en aan te passen, waardoor de kans op pandemieën als gevolg van laboratoriumongevallen toeneemt. 

Recente gebeurtenissen – waaronder met name de Russische invasie van Oekraïne en zijn voortdurende inspanningen om desinformatie met betrekking tot biologische wapens – hebben het landschap van biologische bedreigingen veranderd. Het risico dat Rusland biologische oorlogvoering gaat voeren, neemt toe naarmate de omstandigheden in Oekraïne chaotischer worden, waardoor de normen voor oorlogsvoering verzwakken. De escalatie van de oorlog in Oekraïne vormt een groot aantal potentieel existentiële bedreigingen voor de mensheid; een ervan is biologisch.




Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.