Stabiliteit Afrika belangrijk voor Nederland en Europa
Stabiliteit en veiligheid in Afrika is van directe invloed op Nederland en Europa. De onrust in de Sahelregio brengt risico’s met zich mee. Niet alleen in de Sahel en West-Afrika maar ook voor Nederland. Het gebrek aan duurzame vrede, stabiliteit en ontwikkeling kan leiden tot terroristische dreiging en irreguliere migratiestromen. Het kabinet acht het daarom van belang bij te blijven dragen aan internationale missies.
Van april 2014 tot 1 mei 2019 droeg Nederland bij aan de VN-vredesmissie in Mali. De Nederlandse bijdrage bestond onder andere uit defensiepersoneel, politiefunctionarissen en civiele adviseurs en experts.
De VN-operatie in Mali (Engels) moet de veiligheid en stabiliteit in het land herstellen en de burgers beschermen. Momenteel draagt Nederland nog altijd bij aan MINUSMA, en de huidige Force Commander van de missie is een Nederlandse luitenant-generaal.
VN-vredesmissies
Het kabinet benadrukt dat bijdragen aan VN-vredesmissies vrijwel altijd plaatsvinden in een weerbarstige context, waarin resultaten vaak niet gemakkelijk te boeken zijn en risico’s zullen blijven bestaan. Tegelijkertijd onderstreept het kabinet het belang om te blijven bijdragen aan internationale missies: om de internationale rechtsorde en stabiliteit te bevorderen. Dat is ook belangrijk voor de veiligheid in Nederland.
Evaluatie van de Nederlandse bijdrage
Direct na afloop van de missie tussen 2014 en 2019 voerden betrokken ministeries (Buitenlandse Zaken, Defensie, en Justitie en Veiligheid ) al een interne evaluatie uit. Conform de motie-Bosman c.s. van 2020 voerde ook de IOB een onafhankelijke eindevaluatie uit van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie.
Kabinet aan de slag met aanbevelingen IOB over Nederlandse bijdrage aan VN-missie MINUSMA
De directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB) heeft een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie UN Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA) tussen 2014 en 2019. In een Kamerbrief reageert het kabinet op de bevindingen en aanbevelingen.
IOB uit zich positief over de kwaliteit en de professionaliteit van de Nederlandse bijdrage, maar de algehele evaluatie is kritisch van toon. De eindevaluatie van IOB bevat twaalf bevindingen en tientallen aanbevelingen. Die zijn belangrijk voor de toekomstige besluitvorming over Nederlandse bijdragen aan internationale missies.