Eerste 'foto' zwart gat centrum Melkweg
Afgelopen donderdag 12 mei hebben astronomen op gelijktijdige persconferenties over de hele wereld, waaronder op het hoofdkantoor van de European Southern Observatory (ESO) in Duitsland, de eerste afbeelding onthuld van het superzware zwarte gat in het centrum van ons eigen Melkwegstelsel. Dit resultaat levert overweldigend bewijs dat het object inderdaad een zwart gat is en levert waardevolle aanwijzingen op over de werking van dergelijke reusachtige zwarte gaten, waarvan wordt aangenomen dat ze zich in het centrum van de meeste sterrenstelsels bevinden.
Event horizon
De afbeelding is gemaakt door een wereldomspannend onderzoeksteam genaamd de Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration, met behulp van observaties van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen. In de astrofysica is Event Horizon het begrip dat de grens aanduidt tot waar iets waargenomen kan worden.
Centrum van de Melkweg
De afbeelding is een langverwachte blik op het enorme object dat zich in het centrum van onze melkweg bevindt. Wetenschappers hadden eerder sterren zien draaien rond iets onzichtbaars, compacts en zeer massiefs in het centrum van de Melkweg. Dit suggereerde sterk dat dit object - bekend als Sagittarius A* (Sgr A*, uitgesproken als "sadge-ay-star") - een zwart gat is, en de afbeelding van vandaag levert het eerste directe visuele bewijs ervan.
Hoewel we het zwarte gat zelf niet kunnen zien, omdat het volledig donker is, onthult het gloeiende gas eromheen een veelbetekenend kenmerk: een donker centraal gebied (een schaduw genoemd) omgeven door een heldere ringachtige structuur. Het nieuwe beeld legt licht vast dat wordt afgebogen door de krachtige zwaartekracht van het zwarte gat, dat vier miljoen keer massiever is dan onze zon.
Het stukje van onze zon (Sun) tot het gele centrum op de afbeelding van de melkweg waar het gefotografeerde zwarte gat zich bevindt, is 27.000 lichtjaar - Bld. NASA / Brews cco
Donut op de maan
Omdat het zwarte gat ongeveer 27.000 lichtjaar van de aarde verwijderd is, lijkt het ons aan de hemel ongeveer even groot te zijn als een donut op de maan. Om het in beeld te brengen, creëerde het team de krachtige Event Horizon Telescope, die acht bestaande radio-observatoria over de hele planeet met elkaar verbond tot een enkele virtuele telescoop op aardeformaat. De EHT observeerde Sgr A op meerdere nachten in 2017, waarbij gegevens vele uren achter elkaar werden verzameld, vergelijkbaar met het gebruik van een lange belichtingstijd op een camera.