Steun VS Oekraïne met zware wapens. Zwaar verlies Rusland in Zwarte Zee en uit atoomagentschap gezet. Breidt NATO uit?
Nieuwe Amerikaanse defensiesteun
De Amerikaanse president Joe Biden kondigde afgelopen woensdag aan dat het Pentagon $ 800 miljoen aan extra militaire hulp naar Oekraïne zal sturen. Het materiaal omvat onder meer (Russische) 11 Mi-17-helikopters, 18 gemotoriseerde houwitsers, (explosieve) Switchblade-drones, radarsystemen en Claymore-landmijnen. De steun komt bovenop de eerdere militaire steun, waaronder duizenden antitank wapens, vanaf de schouder gelanceerde Stinger luchtdoelraketten, circa 60 miljoen patronen voor kleinere vuurwapens en sateliet- en andere sigint- informatie. De nieuwe militaire steun komt aan wat de vooravond lijkt te zijn van massieve Russische aanvallen op de Oekraïense stellingen langs de grenzen van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsl en Loehansk.
18 houwitsers voor Oekraine Foto Gregory Gieske/U.S. Army
NATO, Finland, Zweden, kernwapens om de hoek
Rusland waarschuwt bij monde van voorzitter van haar veiligheidsraad Dmitry Medvedev, Zweden en Finland voor lidmaatschap van NATO. De landen zullen hun neutrale status verliezen in tijden van conflict zei de voormalige president (van 2008 tot 2012) van Rusland. "Er zal geen sprake meer zijn van atoomwapenvrije zone voor het Baltisch gebied - het evenwicht moet hersteld worden." Mevedev: "Geen weldenkend mens wil hogere prijzen en hogere belastingen, hogere spanning langs grenzen, Iskanders [middenlange afstand raket], hypersonische raketten en schepen met kernwapens letterlijk op armlengte afstand van eigen huis."
De Litouwse minister van defensie zei vervolgens dat de Russische dreigementen niets nieuws waren en dat in de Russische enclave rond Kaliningrad al voor deze oorlog kernwapens aanwezig waren.
Rusland lijkt met zijn aanval op Oekraïne het tegendeel te krijgen van wat de opzet van de oorlog tegen Oekraïnen was: minder veiligheid aan haar grenzen.
Exit Russisch vlaggenschip
Het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zee vloot, de oudere rakettencruiser Moskva, is getroffen door een explosie en een ernstige brand. De bemanning heeft het schip verlaten. De kruiser werd naar de woorden van gouverneur van Odessa Maksym Marchenko geraakt door twee Oekraïense raketten. Dit bericht is niet bevestigd. Het schip werd daarna naar een Russische haven gesleept maar verging tijdens de terugtocht. De Moskva was in februari 2022 betrokken bij het ultimatum aan de Oekraïense miltairen op Slangeneiland voor de monding van de Donau in de Zwarte Zee. De kleine Oekraïense bezetting op het eiland antwoordde toen met 'Krijg de klere.' Leedvermaak alom maar nu een zwaar materieel verlies voor Rusland's Zwarte Zee vloot.
De Moskva in betere tijden Foto Mil Ru cco
Rusland uit de VN Mensenrechtenraad gezet
Vorige week stemde de VN over een resolutie van donderdag waarin werd opgeroepen tot schorsing van Rusland uit de Mensenrechtenraad. De motie werd aangenomen met 93 tegen 24 stemmen.
Er waren 58 onthoudingen waaronder India en Zuid-Afrika. Van 17 landen waren de vertegenwoordigers niet aanwezig.
Stemming over lidmaatschap van de Russische Federatie Mensenrechtenraad tijdens speciale spoedzitting over Oekraïne. Foto Manuel Elias / UN Foto
Rusland's lidmaatschap van OESO Nuclear Energy Agency opgeschort
Het Russische lidmaatschap van het Nuclear Energy Agency (NEA) van de OESO is op 11 april opgeschort naar aanleiding van een besluit van het bestuursorgaan van de OESO. De Russische Federatie is hiervan op de hoogte gebracht en de schorsing zal op 11 mei in werking treden. Dit meldt het NEA op haar website. De NEA is niet hetzelfde als de IAEA van de VN. Daar is Rusland nog gewoon een van de 173 leden.
Rusland heeft het vijfde grootste civiele nucleaire programma ter wereld, na de Verenigde Staten, Frankrijk, China en Japan. Het is momenteel 's werelds grootste exporteur van civiele kernenergiecentrales voor vreedzaam gebruik.