"Uw woorden hebben minder waarde dan een gat in een New Yorkse pretzel." Oekraïense diplomaat over Russische in de Veiligheidsraad

27 februari 2022 door een van onze redacteuren
"Uw woorden hebben minder waarde dan een gat in een New Yorkse pretzel." Oekraïense diplomaat over Russische in de Veiligheidsraad
UN veiligheidsraad bij eerdere bijeenkomst Foto UN org

VANDAAGENMORGEN - De Veiligheidsraad van de VN vergaderde op de avond van de 23e februari om 10 uur 's avonds in New York over een ontwerpresolutie ingediend door Albanië en door de VS. Het was toen 24 februari en 6 uur in de ochtend in Moskou. Terwijl in New York de  Veiligheidsraad bijeenkwam verklaarde in Moskou, President Poetin aan Oekraïne feitelijk de oorlog. Hij liet zijn lucht- en rakettenmacht de Oekraïense luchtafweer aanvallen en liet later zijn landtroepen, langs de grenzen van Oekraïne langs drie kanten de aanval Oekraïens grondgebied binnenrukken. 

Veto Rusland 

De 25e kwam de Veiligheidsraad weer bijeen. De ontwerpresolutie bedoeld om Rusland in zijn agressie te stoppen werd geen resolutie. Rusland is een van de vijf permanente leden van de veiligheidsraad van de VN en heeft vetorecht. elf leden waren voor de resolutie, drie onthielden zich, China, India en de VAR en Rusland stemde met zijn veto als enige tegen een ontwerpresolutie waarin gevraagd werd de aanval op Oekraïne te beëindigen.

Ghana

De teksten van de commentaren van de 15 leden zijn belangwekkend omdat zij niet alleen de formele standpunten van de landen weergeven maar ook omdat Rusland-bondgenoot China (met vetorecht) en India (zonder vetorecht) als land dat met name op militair gebied veel met Rusland samenwerkt zich van stemming onthielden. Interessant is ook het statement van Ghana dat de inval van Rusland veroordeelde en daarin duidelijk Artikel 2 punt 4 van het VN Handvest noemde, dat door iedereen ook Rusland is ondertekent en dat luidt:  

Alle Leden onthouden zich in hun internationale betrekkingen van dreiging met of het gebruik van geweld tegen de territoriale integriteit of politieke onafhankelijkheid van een staat, of op enige andere manier die onverenigbaar is met de doelstellingen van de Verenigde Naties.

Hieronder een deel van de tekst van de bijeenkomst

De Veiligheidsraad, die vandaag bijeenkwam tijdens de zich ontvouwende crisis in Oekraïne, verwierp een ontwerpresolutie die bedoeld was om een ​​einde te maken aan het militaire offensief van de Russische Federatie tegen die naburige staat. Het ontwerp, ingediend door Albanië en de Verenigde Staten, kreeg de steun van 11 leden, maar kreeg een veto van de Russische Federatie. China, India en de Verenigde Arabische Emiraten onthielden zich van stemming.

Ook door het ontwerp zou de 15-koppige Raad de agressie van de Russische Federatie in de krachtigste bewoordingen hebben betreurd als een schending van artikel 2, lid 4 van het Handvest van de Verenigde Naties - de verplichting om af te zien van de dreiging of het gebruik van geweld tegen de territoriale integriteit of politieke onafhankelijkheid van een staat.

Het ontwerp zou er ook toe leiden dat de Raad besluit dat de Russische Federatie haar gebruik van geweld tegen Oekraïne onmiddellijk moet staken en al haar strijdkrachten onmiddellijk, volledig en onvoorwaardelijk van het grondgebied van dat land moet terugtrekken.

Evenzo zou de Raad in het ontwerp het besluit van de Russische Federatie van 21 februari met betrekking tot de status van bepaalde gebieden van de Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk betreuren en besluiten dat Moskou dat besluit onmiddellijk en onvoorwaardelijk moet terugdraaien omdat het de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne schendt.

Volgens andere bepalingen van het ontwerp zou de Raad de partijen hebben opgeroepen zich aan de akkoorden van Minsk te houden en constructief samen te werken in relevante internationale kaders, waaronder het Normandië-formaat (Frankrijk, Duitsland, Russische Federatie) en de Trilaterale Contactgroep (Oekraïne, Russische Federatie, Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Bovendien zou de Raad alle partijen hebben opgeroepen om de snelle, veilige en ongehinderde toegang tot humanitaire hulp voor mensen in nood mogelijk te maken en te vergemakkelijken, om burgers, met inbegrip van humanitair personeel, en personen in kwetsbare situaties, waaronder kinderen, te beschermen.

De Raad zou ook hebben aangedrongen op aanhoudende inspanningen van de secretaris-generaal, de lidstaten, de OVSE en andere internationale en regionale organisaties om de-escalatie in de huidige situatie te ondersteunen, evenals op de inspanningen van de Verenigde Naties om te reageren op de humanitaire en vluchtelingencrisis die is ontstaan door de agressie van de Russische Federatie.

De stemming van vandaag volgde op twee nachtelijke spoedvergaderingen over de situatie in Oekraïne, op 21 en 23 februari. De Russische Federatie kondigde een "speciale militaire operatie" aan in Oost-Oekraïne terwijl de tweede spoedvergadering aan de gang was. (Zie persberichten SC/14798 van 21 februari en SC/14803 van 23 februari.) 

 "Denk na over wie de volgende zou kunnen zijn", erop wijzend dat president Poetin Finland en Zweden heeft bedreigd met militaire en politieke repercussies.

Voorafgaand aan de stemming zei de vertegenwoordiger van de Verenigde Staten dat haar land en Albanië de ontwerpresolutie hebben voorgesteld om de Russische Federatie verantwoordelijk te houden. Leden van de Raad moeten "ja" stemmen als ze geloven in het handhaven van het Handvest en de soevereiniteit van Oekraïne of welke staat dan ook steunen, en anders "nee" stemmen of zich onthouden als ze dat niet doen, voegde ze eraan toe.

De afgevaardigde van Albanië verklaarde dat vandaag de dag lang herinnerd zal worden, aangezien toekomstige generaties zullen zien wie opkwam voor het respecteren van het menselijk leven en het internationale recht, en wie niet.

Na de stemming legde de afgevaardigde van de Russische Federatie uit dat zijn delegatie tegen het ontwerp had gestemd, omdat het in strijd is met de belangen van het Oekraïense volk – dat de afgelopen acht jaar een tragedie heeft meegemaakt. Hij zei dat de negatieve stemming het gevolg is van wat uit de tekst is weggelaten: dat degenen die de macht hebben gegrepen tijdens de staatsgreep van 2014, de bevolking van Donetsk en Loehansk hebben beschoten; dat Oekraïne de akkoorden van Minsk niet heeft uitgevoerd; en dat neonazi's en milities doorgaan met het doden van burgers, wat bijdraagt ​​aan bloedstollende misdaden zoals aanvallen van sluipschutters op demonstranten in de Maidan. Hoe kan er een oplossing zijn zonder dergelijke problemen? hij vroeg.

Hij benadrukte verder dat de troepen van zijn land geen steden bombarderen of burgers aanvallen. Gezien de moeilijkheid om te concurreren met de Verenigde Staten, die uitblinken in het aantal invasies dat het heeft ondernomen, zei hij dat Washington, D.C., niet in een positie verkeert om te moraliseren. De doelstellingen van Moskou zullen  worden bereikt en de burgers van Oekraïne zullen hun toekomst kunnen bepalen, voegde hij eraan toe.

De afgevaardigde van het Verenigd Koninkrijk merkte op dat hoewel een grote meerderheid van de leden van de Raad voor een ontwerpresolutie stemde die tot doel had de oorlog te stoppen, de tekst niet werd aangenomen vanwege een enkel veto van een permanent lid dat dat conflict had begaan. De bewering van dat land dat de invasie uit zelfverdediging is, is 'absurd', zei ze.

De vertegenwoordiger van China zei dat hij zich van stemming had onthouden omdat de reactie van de Raad met grote voorzichtigheid moet worden genomen, met maatregelen om onschadelijk te maken en geen brandstof op het vuur te gooien. Oekraïne zou een brug moeten zijn tussen het oosten en het westen, geen buitenpost voor grote mogendheden, voegde hij eraan toe.

De Oekraënse vertegenwoordiger over de Russische: "Uw woorden hebben minder waarde dan een gat in een New Yorkse pretzel."

De vertegenwoordiger van Oekraïne bedankte degenen die de ontwerpresolutie steunden, herinnerde zich meerdere gevallen waarin zijn Russische tegenhanger de intentie tot invasie ontkende en voegde eraan toe: "Uw woorden hebben minder waarde dan een gat in een New Yorkse pretzel." Hij voerde aan dat het voorzitterschap van de Russische Federatie in strijd is met artikel 20 van het voorlopig reglement van orde van de Raad, aangezien die delegatie niet kan voorzitten over een kwestie die rechtstreeks verband houdt met haar staat. Hij benadrukte verder dat niets de beschieting van een kleuterschool en een weeshuis vandaag rechtvaardigt. Oorlogsmisdaden en schendingen van het Statuut van Rome zullen worden voorgelegd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, voegde hij eraan toe.

Hij betreurde dat wat de oorlog zou kunnen stoppen helaas de lichamen van duizenden Russische soldaten zullen zijn die aan hun moeders zijn afgeleverd, vervolgde hij, erop wijzend dat duizenden Oekraïners zich hebben aangesloten bij de territoriale verdedigingsmacht - een bewijs dat het land zich nooit zal overgeven, zelfs als tijdelijk bezet.

Ook spraken vandaag de vertegenwoordigers van Gabon, Mexico, Brazilië, India, Noorwegen, Ierland, Frankrijk, Ghana, de Verenigde Arabische Emiraten en Kenia.

Verklaringen

LINDA THOMAS-GREENFIELD (Verenigde Staten) Herinnerend aan het feit dat de Raad is opgericht om precies dit soort agressie te voorkomen, benadrukte ze: "We hebben een plechtige verplichting om niet weg te kijken." Oekraïners die de verschrikkingen van de oorlog meemaken, hebben voedsel, water, onderdak en medische hulp nodig. Ze verklaarde verder dat de Verenigde Staten en Albanië de ontwerpresolutie hebben voorgesteld waarin de Russische Federatie ter verantwoording wordt geroepen, de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne bevestigen en Moskou eisen dat zijn troepen onmiddellijk, volledig en onvoorwaardelijk worden teruggetrokken. Ze merkte op dat veel staten andere maatregelen nemen om de Russische Federatie ernstige en onmiddellijke economische kosten, financiële sancties en exportcontroles op te leggen om de toegang tot essentiële technologische input af te sluiten, en om haar strategische ambities om invloed uit te oefenen op het wereldtoneel te beteugelen .

 "Denk na over wie de volgende zou kunnen zijn", erop wijzend dat president Poetin Finland en Zweden zojuist heeft bedreigd met militaire en politieke repercussies. Ze riep de leden van de Raad op om "ja" te stemmen als ze geloven in het handhaven van het Handvest, in het steunen van het recht op soevereiniteit van Oekraïne of welke staat dan ook, en in het ter verantwoording roepen van de Russische Federatie, en om "nee" te stemmen of zich te onthouden als ze dat niet doen.

Lees hier het hele verslag van de vergadering in New York (Engels)

      

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.