Bij de ondergang van het Warmtebedrijf Rotterdam

De doodsklokken luiden voor het Warmtebedrijf Rotterdam. Die hadden we natuurlijk jaren geleden moeten horen. Toen al was duidelijk dat het met geen mogelijkheid op zou kunnen tegen de veel grotere concurrenten zoals het niet lang geleden mede door Rotterdam aan Mitsubishi verpatste Eneco.
Te weinig klanten
Het Warmtebedrijf Rotterdam is in 2006 door de gemeente opgericht allereerst om restwarmte uit de Haven nuttig te gebruiken voor de verwarming van woningen en bedrijven. Het sloot met tal van partijen contracten af zoals de afvalverwerker AVR met een verbrandingscentrale in Rozenburg. Die zaten om het zachtjes te zeggen niet allemaal even slim in elkaar. Bovendien overschatte de directie het reële potentieel aan klanten. Dat waren er uiteindelijk veel te weinig voor de ingekochte warmte.
Bodemloze put
Wat doen ondernemers dan? Zij nemen hun verlies en gaan er vandoor. Het Warmtebedrijf Rotterdam is echter gemeentelijk. Ambtenaren schrikken er voor terug een eenmaal begonnen project zonder resultaat af te sluiten. Dan is het geld van de belastingbetalers immers weggegooid. Liever investeren zij nog meer miljoenen. Dan zal ongetwijfeld het lek boven komen. Het einde ligt voor de hand. Uiteindelijk valt niet meer te ontkennen dat hier een bodemloze put gevuld wordt en dan valt toch het doek. Dat is nu met het Warmtebedrijf Rotterdam gebeurd. De gemeente wil niet meer investeren. Het faillissement wacht. Treurig allemaal.
Hong Kong
Wacht even. AVR, dat stond toch voor iets als Afvalverwerkingscentrale Rijnmond of zoiets? Wordt nu het ene overheidsbedrijf door het andere afgeknepen? Dat is te ouderwets gedacht. AVR is al een jaar of tien geleden in de markt gezet. Het werd opgekocht door een consortium onder leiding van de Hongkongse onderneming, Cheung Kong Infrastructure. Het zijn Chinezen die over de verkoop van onze restwarmte gaan. Eneco en Vattenfall hebben ook contracten afgesloten met AVR. Die zitten kennelijk beter in elkaar dan de afspraken met het onfortuinlijke Warmtebedrijf Rotterdam.
Wordt nu het ene overheidsbedrijf door het andere afgeknepen? Dat is te ouderwets gedacht.
Hoe dan ook, vandaag of morgen is het op de fles. Het kan zijn dat de gemeente nog schadeclaims krijgt tot een half miljard. De afvalverwerking en de energieproductie in Rijnmond bevinden zich dan geheel in handen van Chinezen, Japanners en Zweden. Dat terwijl ons land net als de rest van de wereld een nieuwe energiecrisis in duikt.
Bezorgde politici
Je ziet op de televisie steeds vaker bezorgde politici en zogenaamde deskundigen die beweren dat wij ons tegen de groeiende macht van de Chinezen moeten wapenen. Ik moet dan altijd lachen. Als straks die energietransitie op gang komt en warmtenetten het aardgas vervangen, krijgen ze rechtstreeks greep op de temperatuur in onze woonkamers. Nou ja, dat gas krijgen we in toenemende mate van Poetin. We moeten ons geen zorgen maken. Er komt genoeg, heeft hij zelf op de televisie gezegd.
Deze hele toestand geeft een belazerd gevoel, of liever gezegd, het gevoel dat je belazerd wordt.
Reageren? contact@vandaagenmorgen.nl