RIVM update t/m 6 oktober: Verdere stijging corona verwacht tot half oktober
De eerste effecten van de op 30 september door het kabinet afgekondigde maatregelen kunnen naar verwachting op zijn vroegst vanaf volgende week zichtbaar worden. Het eerste effect zal naar verwachting te zien zijn in een stabilisatie of lichte afname in het aantal meldingen van positief geteste personen. Pas later kan een stabilisatie en afname in het aantal ziekenhuisopnames en Intensive Care opnames volgen. Een afname verwachten we daarom niet voor half oktober.
De cijfers
Afgelopen week werden landelijk 27.485 Meldingen van COVID-19 door de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten gemeld. (Vorige week waren dat er 19.326). Dat is een stijging van meer dan 40% ten opzichte van vorige week
Het aantal ziekenhuisopnames op verpleegafdelingen bedroeg 803. Vorige week was dat 501. Het aantal meldingen van opnames op Intensive Care (bron: NICE) bedroeg 122 tegen vorige week 100. Het aantal gemelde overledenen bedroeg 89 tegen vorige week 102. Niet alle patiënten zijn in de afgelopen week opgenomen in het ziekenhuis of overleden gemeld.
Er werden 222.877 mensen getest. 9,1% daarvan was postitief. Vorige week werd 8% van de getesten positief bevonden.
In alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen neemt het aantal meldingen verder toe. In de afgelopen week van 30 september tot en met 6 oktober meldden de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en in totaal 27.485 nieuwe personen met een positieve testuitslag voor COVID-19. Het grootste aantal mensen met een positieve testuitslag per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 18-24 jaar (zie tabel hieronder).
Ook het aantal mensen dat vanwege COVID-19 in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) was hoger dan de week daarvoor. Dat geldt eveneens voor het aantal mensen dat vanwege COVID-19 op de IC intensive care moest worden opgenomen.
Toename ziekenhuisopnames en IC intensive care opnames
In de afgelopen week zijn 803 ziekenhuisopnames van COVID-19 patiënten aan stichting NICE gemeld. In de week daarvoor waren dit er 501 ziekenhuisopnames op verpleegafdelingen* (zie tabel hieronder) vanwege COVID-19. In de afgelopen week meldde Stichting NICE 122 opnames op de IC. In de week daarvoor waren dit 100 opnames.
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu rapporteert vanaf deze week in het wekelijks nieuwsbericht de ziekenhuisopnames en IC opnames op basis van de data van stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie). De cijfers van stichting NICE geven in deze fase van de epidemie het meest actuele beeld van ziekenhuis opnames en Intensive Care opnames van COVID-19 patiënten.
Overlijdens
In de afgelopen week zijn 89 COVID-19 patiënten gemeld als overleden.* De overledenen hadden een leeftijd tussen de 50 en 95 jaar.
* Niet alle patiënten zijn in de afgelopen week opgenomen in het ziekenhuis of overleden.
GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Teststraten
Van 28 september tot en met 4 oktober zijn er 222.877 personen getest in de GGD teststraten, 15.000 meer dan in de week van 21 tot en met 27 september. Hiervan is van 110.587 testen de uitslag op dit moment bekend. Het percentage positieve testen is gestegen naar 9,1%. In de week van 23 tot en met 29 september was dat 8,0%.
Reproductiegetal R
Het reproductiegetal is met 1,17 (bandbreedte 1.12 - 1.21) minimaal veranderd ten opzichte van vorige week. Dit betekent dat de epidemie nog steeds versnelt. Het betrouwbaarheidsinterval ligt voor de vijfde week op rij in het geheel boven de 1. Het reproductiegetal van 1,17 betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 117 andere mensen die besmet worden.
Aantal besmettelijke personen in Nederland
Als iemand het nieuwe coronavirus oploopt, is deze persoon een tijd lang besmettelijk voor anderen. Op basis van verschillende gegevensbronnen over hoeveel mensen besmet zijn met het nieuwe coronavirus, kan een inschatting worden gemaakt van het aantal besmettelijke personen in Nederland en de waarden waartussen dit aantal zich waarschijnlijk bevindt.
De methode om het aantal besmettelijke personen te berekenen blijft in ontwikkeling. Nu het aantal ziekenhuisopnames stijgt. De rekenmethode veranderty zodat deze week geen cijfers beschikbaar zijn van de berekening van het aantal besmettelijke personen.
Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Houd afstand. Werk thuis. Blijf bij klachten thuis en laat je testen. Was regelmatig je handen, in ieder geval als je thuiskomt, na een toiletbezoek of als je gaat koken. Nies en hoest in je elleboog.