Online circus uit bedreigde studio

Een individuele en poëtische circuservaring. Dat is ‘Square 2.1’ een thuisvoorstelling van Tall Tales Company. Die kan lopend door het eigen huis met een laptop of tablet worden beleefd. Hoewel de voorstellingen van het Rotterdamse circustheater steeds interessanter worden, maken de artiesten zich zorgen. Hun nationale broedplaats De Circus Studio Rotterdam dreigt te verdwijnen.
Circus Studio Rotterdam Foto Rogier Bos
Met een jeugdcircus, een HBO-opleiding, een festival en een (bedreigde) werkplaats voor professionals heeft Rotterdam een unieke voedingsbodem voor het spannende, nieuwe circustheater. Oprichter Harm van der Laan van Tall Tales Company maakte alle stadia mee waarin de nieuwe infrastructuur wortel schoot in het Rotterdamse. Hij richtte zijn eigen circusgroep Tall Tales Company in 2013 op met levensgezel Maartje Bonarius. Van der Laan leerde haar kennen op de in de 2006 opgerichte HBO-opleiding Circus Arts van Codarts. Samen maakten ze hun eerste voorstellingen die te zien waren op het festival Rotterdam Circusstad dat sinds 2009 wordt georganiseerd. De liefde voor circus ontstond bij Van de Laan toen hij een kwart eeuw geleden als zevenjarige ging oefenen bij Circus Rotjeknor.
Areal course Foto Vera Weber
In hun recente advies voor het lokale Cultuurplan 2021-2024 prijst de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur die recente en zich sterk ontwikkelende infrastructuur, waarin Rotterdamse jeugd in eigen stad een pad tot circusprofessional kan volgen. Als de politiek het advies overneemt, wordt aanzienlijk meer subsidiegeld gereserveerd voor het Rotterdamse circustheater, ook voor nieuwkomer in het Cultuurplan Tall Tales Company.
Circus Studio Rotterdam in gevaar
Van der Laan en Bonarius richtten ruim drie jaar geleden ook De Circus Studio Rotterdam op waar professionele artiesten kunnen oefenen en elkaar ontmoeten. Met deze oefenstudio is het duo al drie jaar een belangrijke spil in het moderne circustheater. De circusartiesten laten zich, veel meer dan in het traditionele circus, beïnvloeden door andere kunstdisciplines als theater, dans, beeldende kunst en muziek. Dat levert verrassende voorstellingen op, zoals jaarlijks is te zien op het festival Rotterdam Circusstad.
Circus Studio Rotterdam Foto Rogier Bos
Zo’n tweehonderd professionals maken gebruik van De Circus Studio Rotterdam. Probleem is dat deze studio is gevestigd in het voormalige Odeon aan de Gouvernestraat. Dat gebouw wordt in eerste helft van 2021 gesloopt. Een ander pand vinden met een noodzakelijke hoogte van 7,5 meter is tot nu toe niet gelukt. Van der Laan en Bonarius zijn al twee jaar op zoek en worden steeds bezorgder. Rotterdam heeft zich op een prachtige manier ontwikkeld tot circusstad, zo vinden zij, maar dan moet het niet de nationale broedplaats voor professioneel circustalent verliezen. Bonarius: “Dit is de enige plek in Nederland waar circusartiesten dagelijks terecht kunnen voor hun training. De tientallen artiesten en gezelschappen waarvoor De Circus Studio een thuis is, zijn te zien op talloze plekken in Rotterdam en ver daarbuiten, van het Scapino Ballet en Cirque du Soleil tot op het wijkfestival in de buurt. Als de Studio verdwijnt, trekken veel van die artiesten noodgedwongen naar het buitenland. Het zou een groot verlies zijn voor de stad.”
Thuisvoorstelling
De thuisvoorstelling ‘Square 2.1’ is een noodgreep die goed uitpakt. In mei 2020 moest de première van de voorstelling ‘Square 2’ worden uitgesteld, vanwege de coronacrisis. Het digitale alternatief verraadt veel zorg en aandacht voor details die ook van de kijker worden verlangd.
Circus Studio Rotterdam Foto Rogier Bos
In ‘Square 2.1’ gaan jongleurs Van der Laan, Bonarius en Joris de Jong van Tall Tales Company samen met beeldend kunstenaar Don Satijn op zoek naar bewegingspatronen. Met een beetje wiskunde en verbeeldingskracht zijn er opmerkelijk veel overeenkomsten tussen jongleerpatronen, gedragingen in het dagelijks leven en de hoekige vormen in de kunstwerken van Don Satijn.
Wie online een kaartje koopt, krijgt een inlogcode. Daarmee kan de voorstelling 72 uur worden beleefd. Met dat ene kaartje kunnen meerdere huisgenoten of vrienden drie dagen lang individueel binnenshuis op pad om ‘Square 2.1.’ te beleven.
Zonder al te veel prijs te geven, mag gezegd worden dat de toon luchtig is met plaats voor een glimlach en zelfs een enkele grap. De makers vragen hun bezoekers aan de hand van instructies een tocht door de verschillende ruimtes in hun eigen huis te maken. De tablet, laptop of smartphone wijst de weg door een wereld vol prikkelende gedachten, intrigerende vormen en jongleerpatronen die daarmee harmonieus worden gecombineerd. Op sommige momenten overheerst een aangename rust en concentratie. De mooi vormgegeven wereld online vertoont regelmatig onverwachte overeenkomsten met de verschillende ruimtes in het eigen huis.
‘Square 2.1’ is een beleving die nog lang blijft hangen. Met beeldende kunst, een vleugje mindfulness, een beetje wiskunde, mooie interieurs en bijpassende jongleersessies. Samen bezorgen ze de actieve kijker uiteindelijk een nieuwe, smaakvolle kijk op de eigen woning.
Een kaartje mag 72 uur worden gebruikt. Kijk op square2-1.nl