Het probleem met Joost Eerdmans en Leefbaar Rotterdam
Joost Eerdmans is trots op zijn TV-optreden van afgelopen vrijdag, zo deelde hij aan Radio Rijnmond mede. Bij Op1 ging hij met Arnon Grunberg in debat over diens rede op 4 mei. Het werd een forse aanvaring. Daarbij joeg hij ook nog eens twee andere studiogasten tegen zich in het harnas, de schrijver Abdel Kader Benali en minister Wouter Koolmees. Hij had zich toch maar mooi staande gehouden tegen dit drietal, vindt de politiek leider van Leefbaar Rotterdam achteraf.
Eerdmans verwijt Grunberg, dat hij in het kader van de vierde mei over Marokkanen sprak. Dat heeft volgens hem nergens iets mee te maken. Grunberg houdt daar tegenover staande dat de herdenking tegelijkertijd een waarschuwing is aan de huidige generaties. Daarom had hij gezegd: “En het is ook logisch dat als er gesproken wordt over bepaalde bevolkingsgroepen op een manier die doet denken aan de meest duistere tijd uit de twintigste eeuw, als dat gewoon is geworden, er vroeg of laat op die manier ook weer over Joden gesproken kan worden.
Voor mij was het van begin af aan duidelijk: als ze het over Marokkanen hebben, dan hebben ze het over mij.
‘Ik kan niet begrijpen, niet verdragen dat men een mens beoordeelt niet naar wat hij is, maar naar de groep waar hij toevallig toe behoort,’ schreef Primo Levi in de jaren zestig aan zijn Duitse vertaler”.
Grunberg in 'Op1' tegenover Eerdmans Foto RG
Eerdmans bleek hierover zeer in zijn wiek geschoten. Hij ontkent dat hij alle Marokkanen als crimineel beschouwt. Tegelijkertijd wil hij zijn ogen niet sluiten voor het grote percentage Marokkaanse Nederlanders dat met justitie in aanraking komt, Hij bleef daar tijdens de uitzending continu over uitvaren waarbij hij een bekende taktiek gebruikte, die alle politici van alle spin doctors hebben geleerd: herhaal de kern van je boodschap. Zolang jij spreekt zijn je tegenstanders niet aan het woord. Snijd ze zoveel mogelijk de pas af. Zo slaagde Eerdmans erin bij Op1 verreweg de grootste mond te hebben. Wat dat betreft heeft hij zijn achterban goed bediend.
Tegelijkertijd kwam daardoor het grote probleem van Joost Eerdmans en Leefbaar Rotterdam naar voren. In een 'criminele Marokkaan' problematiseren zij allereerst de Marokkaan en dan pas de crimineel. Dit is niet het geval als het om een etnisch-Nederlandse misdadiger gaat met hetzelfde huidpigment als Eerdmans en de grote meerderheid van de Leefbaarstemmers. Dan komt de misdaad eerst en de afkomst doet er niet toe.
Voeg daar nog bij dat Wouter Koolmees en Abdelkader Benali van zuiver Rotterdamse potaard zijn om met Bakhuysen van den Brink te spreken, terwijl Eerdmans geboren werd in Harderwijk. Hij kwam pas als student naar Rotterdam en verliet de stad ook nog enkele jaren voor een wethouderschap in Capelle aan den IJssel.
Joost Eerdmans in Op1 Foto RG
Het gegeven dat Eerdmans en Leefbaar criminaliteit in verband brengen met huidskleur, afkomst en religie behalve als het blanken betreft, zorgt er voor dat ze van hun partij nooit een beweging kunnen maken voor alle Rotterdammers. De helft van daarvan is nu eenmaal niet blank. Het bloed in hun aderen is een stuk rijker geschakeerd dan dat. Zij maken er terecht bezwaar tegen dat hun huidskleur, afkomst en gewoontes in het geding worden gebracht als het gaat om maatschappelijke misstanden en criminaliteit. Ze ervaren dat als vooroordeel en racisme. Niet ten onrechte. Als je dan ook nog zelf in Rotterdam geboren bent, ook al heet je Mehmet, Fatima of Maria das Dores, dan accepteer je dat zeker niet van een Harderwijker. Ook al is dit misschien niet geheel consequent.
Zo bouwen Leefbaar en Eerdmans gedurig aan de muur die hen apart houdt van half Rotterdam. Zo verhinderen zij zelf een echte politieke doorbraak.