Knappe serie over Den Uyl en de Lockheed-affaire
(Door Geert-Jan Laan)
Het moet gezegd worden. De nu net afgesloten serie over Joop Den Uyl en de Lockheed- affaire is een hoogtepunt van het Nederlandse televisiedrama geworden.
Met name de acteur die Joop den Uyl speelt brengt precies de voormalige premier terug zoals hij in werkelijkheid grotendeels is geweest.
Dat blijkt ook uit de reacties van kinderen van het echtpaar Den Uyl zoals ze die in het programma De wereld draait door op 11 0ktober 2010 hebben verwoord. Joop den Uyl was niet alleen in deze koningscrisis een crisismanager die tot grote hoogte is gestegen, maar ook een liefhebbende vader die het met vrouw en opstandige kinderen niet altijd even makkelijk had.
Hoed af dus voor de schrijvers, de regisseurs en de filmers. Over de rol van mijn toenmalige krant Het Vrije Volk en de collega’s Rien Robijns, Frederik Foppen, hoofdredacteur Herman Wigbold en ikzelf heb ik al eerder bericht.
Ook feitelijk klopt het grootste deel van de beweringen in de serie. Er is een uitzondering. Er is geen sprake geweest van een vermeende staatsgreep van de militaire top wanneer de prins uit zijn functie van inspecteur-generaal van de strijdkrachten zou worden gezet.
Maar er werd toch wel rekening mee gehouden. Het beste bewijs daarvoor bevindt zich in de biografie over Joop den Uyl van Annet Bleich. Zij laat de toen nog levende oud-minister van Defensie Henk Vredeling aan het woord. Hij vertelt dat toch voor alle zekerheid de chef staf en de bazen van de marine, landmacht en luchtmacht verplicht werden op het departement van Defensie naar Den Uyl op de televisie te kijken toen hij in zijn donkere pak de vervelende waarheid over de prins in de Tweede Kamer naar buiten bracht.
Direct daarna voegde minister Vredeling zich bij de hoge militairen. ,,Ik heb toen gezegd dat de prins geen uniform meer mocht dragen. Dat hebben ze zwijgend aangehoord, zonder een woord van protest,’’ aldus Vredeling.
Maar het is zeker juist wanneer toen ook al naar buiten was gebracht dat er een tweede vliegtuigfabriek genaamd Northrop ook al 750.000 dollar aan de prins had betaald , het bijna onmogelijk zou zijn geweest de prins niet strafrechtelijk te vervolgen. Den Uyl besefte dat als geen ander en flikkerde in de woorden van de voormalige secretaris van de commissie Donner Ad Geelhoed: ,,de brief van Donner over dit onderwerp onder in de zuurkist.’’