IFFRotterdam: 'Valley of the Saints'
Onafhankelijk filmmaker Musa Syeed is geen onbekende. Hij heeft meerdere documentaires op zijn naam staan zoals Bronx Princess (2011) en Son’s Sacrifice (2007).Beide documentaires vielen in de prijzen.
Op het IFFR festival toont hij zijneerste speelfilm:Valley ofthe Saints. De film werd op locatie opgenomen in Kashmir tijdens de periode van de militaire avondklok in 2010. Voor het scenario ontving Musa van een New Yorkse stichting voor de Kunstengemeenschap de Alfred P. Sloan feature Film Production Award.
In afwachting van de film werd hij door de Independent Magazine op de lijst gezet van de 10 to Watch films.
Schipper
Het verhaal draait om een jonge schipper die woont en werkt bij het Dalmeer in Srinagar. Tijdens een zomer vol geweld in de Kasjmiervallei komt hij, terwijl hij tracht weg te komen, een nieuwe liefde tegen. Deze vrouw onderzoekt de milieuvervuiling van het Dalmeer. Zo wordt het liefdesverhaal met het conflict en de milieuvervuiling van het meer verweven tot een boeiend drama.
Valley of the Saints is een geslaagde combinatie van fictie en documentaire. De realiteit van het conflict en de milieuvervuiling geven een realistisch dramatisch beeld van het huidige India terwijl het ingetogen liefdesverhaal daar mooi in verweven zit. De film verveeld geen moment. Filmisch is het een lust om naar te kijken en de wijze waarop de schipper en zijn maatje trachten de vrouwelijke onderzoekster te imponeren zijn ontroerend en vermakelijk.
Bezoekers
Reacties van enkele bezoekers na afloop van de film. Zaterdag 18.30 uur Luxor:
Diana (020) sinds tien jaar trouw bezoekster van het filmfestival. Heeft samen met haar vriend Arjen een arrangement met drie films bij het Hilton geboekt.
,,Ik vond het een prachtige film. Schitterend die beelden van het meer. En ook een mooi en ontroerend verhaal. Echt een geslaagde festivalfilm. Ook boeiend dat de vrouw nu eens niet de onderdrukte is in zo’n land maar degene is die zelfstandig is, studeert en verder komt.’’
,,Ook geeft het eindelijk eens een realistisch beeld van India,’’ voegt haar vriend Arjen toe. ,,Heel iets anders dan die Bollywood-films die je ziet. Die gaan altijd over een romantisch sprookje. Nu krijg je tenminste een beeld over hoe die mensen leven en wat er zich afspeelt.’’
Rob (020) ook al jaren een fervent festival bezoeker. Een vriendin uit 010 regelt ieder jaar de kaartjes.
,,De wijze waarop die vrienden elkaar probeerden af te troeven. Die subtiele grapjes die vond ik ook heel sterk. Die maken zo’n film. En verder ook een hele mooie film trouwens.’’