Expositie ‘Tussen leven en dood’
Kunstenaar Reinder de Milde is ‘herrezen’
(Door Jim Postma)
Kunstenaar Reinder de Milde (73) is al eens na zijn slopende ziekte ‘klinisch dood’ verklaard, maar afgelopen zondag stond hij toch weer als herrezen bij de opening van zijn expositie ‘Tussen leven en dood’.
Activist
De Milde staat in Rotterdam en Schiedam bekend als een ‘geboren activist’. Vaak lag hij overhoop met de lokale autoriteiten over zijn revolutionaire gedachten, nu al meer dan 30 jaar geleden.
Hij pleitte in die tijd volop voor zonne-energie op het platteland en in de stad. Reinder de Milde wilde zoveel mogelijk fonteinen zien in Rotterdam en waterpompen voor de burgers om bij te drinken. Nu hij de dood reeds talloze keren onder ogen heeft gezien, ziet hij een aantal van zijn idealen toch verwezenlijkt.
Kleurrijk
Met zijn expositie van zijn kleurrijke schilderijen in City Art Gallery aan de Noordmolenstraat 49b laat hij zien nog steeds springlevendig te zijn. De opening werd verricht door schrijver/muzikant Michael van Orden.
De Milde heeft een merkwaardige levensloop achter de rug. Hij begon op zijn vijftiende tot aan zijn 21e als een ware Ketelbinkie op Scandinavische schepen van de wilde vaart. Kwam daarna op kermissen te werken en later in de horeca. Eerst bij Club 54, het eerste jeugdcafé in Schiedam, vervolgens bij Scott 14 in de Rosenstraat en daarna als ‘streetcornerwerker’ in café Coupé. Hij hield daar jonge werkenden van de heroïne af en kreeg als grootste compliment van een van hen te horen: ,,Was jij maar mijn vader.’’
Geen opleiding
In 1988 ging hij voor het eerst, zonder enige opleiding, tekenen en schilderen. Zijn werken in City Art Gallery (tot en met 21 december) getuigen van een zonnige kijk op het leven, ondanks dat hij al jarenlang aan kanker lijdt.
Reinder de Milde zegt tot slot: ,,Dat ik nog leef heb ik grotendeels te danken aan mijn zus. Zij heeft mij een recept gegeven van gemalen abrikozenpitten en die houden mij op de been.’’