Gokken op toekennen bezwaar WOZ

Op korte termijn gaat de WOZ (Waardering Onroerende Zaken) in Rotterdam en omliggende gemeenten weer de deur uit. Dat is erg belangrijk voor vooral de eigenwoningbezitters omdat daaraan gekoppeld is het huurwaardeforfait (voor de hypotheek) én de onroerendzaakbelasting (ozb). Indien eigenwoning-bezitters de getaxeerde waarde van hun woning omlaag kunnen krijgen, dan kan dat tientallen tot honderden euro’s per jaar schelen in belastingen.
Anderzijds hebben verkopers van huizen er natuurlijk alle belang bij dat de WOZ-waarde van de eigen woning zo hoog mogelijk wordt getaxeerd omdat hiermee ook een relatie ligt met de mogelijke verkoopprijs.
Bureaus
Vervelend voor gemeenten als Rotterdam is dat steeds meer gespecialiseerde juridische bureaus consumenten gratis helpen bezwaar te maken en als het tot een procedure komt geld verdienen aan juridische bijstand. Immers verliest een gemeente de stap naar de rechter dan ‘verdient’ het bureau aan de juridische bijstand want die kosten komen dan voor rekening van de de betreffende gemeente.
De bezwaarmaker krijgt in dat geval zijn beoogde lagere WOZ-waarde en is minder kwijt aan belastingen. Wint de gemeente, dan hoeft de bezwaarmaker ook niet op te draaien voor de juridische kosten want die neemt het bureau op basis van ‘no cure no pay’ voor zijn rekening.
Volgens De Waarderingskamer, de overheidsinstantie die checkt of gemeenten de WOZ naleeft, werden in 2010 in 2 procent van de nieuwe WOZ-waarden bezwaren door bureaus ingediend terwijl dat vorig jaar al was opgelopen tot omstreeks 12 procent. Ook Rotterdam – een van de topgemeenten waar bureaus werk vinden – heeft hiermee te maken.
Gesprekken
Een woordvoerster van de Gemeentebelastingen Rotterdam vertelt dat binnenkort met twee van die bureaus een nader gesprek plaats vindt om te kijken of juridische procedures te vermijden zijn. Bovendien wijst zij erop dat het vrij eenvoudig is voor burgers om zelf een bezwaarschrift in te dienen en aan de hand van de beschikking te beslissen of nadere procedures zin hebben.
Volgens de Waarderingskamer boeken professionele bezwaarmakers ook geen betere resultaten dan dat de burgers het zelf doen. Het geeft hen wel een hoop gemak, maar daar staat tegenover dat het aantal bezwaarschriften hiermee enorm oploopt. Immers de consument voelt er zelf niks van! Voor het bureau geldt: niet geschoten altijd mis!
Hoge kosten
Elk bezwaarschrift kost een gemeente honderden euro’s aan uitzoekwerk, administratiekosten en aan nadere taxatierapporten. En daar komen nog honderden euro’s bij als naar de rechter wordt gestapt en zeker als de gemeente een juridische procedure verliest. De echte brutale juristen komen met rekeningen van misschien wel boven de duizend euro voor de juridische bijstand die vaak minimaal minstens 200 euro per uur bedraagt. Dát is de business van de bureaus.
Gemeentebelastingen Rotterdam wil niet vertellen met welke twee bureaus men precies in gesprek gaat. Op internet zijn er echter talloze die zich - ‘gratis en voor niks’ of ‘lonend’ – aanbieden.
Met alle respect voor deze bureaus die binnen de wettelijke mogelijkheden opereren, het is een fluitje van een cent voor mensen die iets meer dan lagere school hebben om zelf een bezwaarschrift in te dienen als men denkt dat de gemeente veel te hoog zit met zijn waardering van het onroerend goed.
Vergelijken
Het is ook heel eenvoudig om gelijkgestemde panden met elkaar te vergelijken. Moeilijker is het wel als het om huizen gaat die nogal afwijkend zijn of die helemaal op zichzelf staan. Maar ook in die gevallen kan de eigenwoningbezitter zelf heel goed inschatten of de WOZ-waarde ongeveer juist is bepaald.
De ‘hulpbureaus’ krijgen deels wel voor elkaar dat na een herwaardering het onroerend goed met enkele duizenden euro’s naar beneden wordt bijgesteld (merkwaardig genoeg zelden naar boven!). Voor de burger gaat het dan om belastingbesparingen van enkele tientjes per jaar hoewel hij of zij ongetwijfeld zal zeggen dat in deze economische tijden van achteruitgang elk voordeeltje is meegenomen.
Volgens de woordvoerster van de Gemeentebelastingen Rotterdam kwamen er in 2011 circa 10.000 bezwaarschriften binnen, waarvan overigens slechts 5 procent is toegewezen. Het aantal beroepschriften dat aan de rechter is voorgelegd bedroeg in 2011 circa 1100 waarvan slechts 0,4 procent is toegewezen.
En op dat laatste zijn de bureaus vooral gespinsd om de juridische kosten vergoed te krijgen bij verlies door de gemeente.
Maatregelen
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betreurt eveneens de wervende opstelling van de bureaus. Volgens haar heeft de eigenwoningbezitter hier niet zoveel aan terwijl de kosten voor de betreffende gemeenten aardig kunnen oplopen. Het zal ook niemand verbazen als de landelijke politiek – kabinet, Eerste en Tweede Kamer - hierin vroeg of laat maatregelen treft om het minder aantrekkelijk te maken voor dergelijke bureaus.
Op internet zijn er talloze te vinden met welluidende namen als ‘Bezwaarmaker’ (Hippolytushoef), ‘WOZspecialisten’ (Zevenbergen), ‘WOZdeskundigen’ (vestigingsplaats onduidelijk), ‘Previcus Vastgoed’ (Beugen), ‘WOZ bureau’ (Hoorn) en ‘WOZ-Adviseurs’ (Venhuizen).
Er zullen overigens altijd burgers zijn die hiermee in zee gaan. Het kost hen niks! Dus wat zal het hen een zorg zijn.