Ketelbinkiebrood van Gildebakkers
Dertig jaar na het ontstaan van de stichting ‘Ketelbinkie’ kan het in de stad niet op met allerlei ‘Ketelbinkie-activiteiten’. Eerst de nieuwe musical met de gelijknamige naam van het Rotterdamse Hofpleintheater die tot eind mei duurt.
En vorige week de presentatie van het jubileumboek ‘Ketelbinkie is van Rotterdam’. En met ingang van nu heeft een Zuid-Hollands bakkersgilde een bijzonder brood op de markt gebracht onder de naam ,,Ketelbinkie, rood door Rommelkruid.’’
Of deze hype nog niet genoeg is, waren er in het verleden al de zogenaamde ‘Ketelbinkiemunt’, beelden van de straatjongen van Rotterdam van beeldhouwer Huib Noorlander, stripboeken, de bekende ‘Ketelbinkie Koffietrofee’ en de Ketelbinkieprijs voor inzet en initiatief.
Jubileumboek
Het nieuw gepresenteerde jubileumboek van de auteurs Joris Boddaert, Bram Oosterwijk en Hans Roodenburg is een bijzondere leerzame weergave van al deze geschiedenissen. Het gaat om 104 pagina’s, meer dan 100 kleurrijke foto’s en illustraties, hardcover voor de zeer betaalbare prijs van 14,95 euro. (uitgeverij www.watermerk.eu , ISBN 978 90 78388 09-8. Deze lage prijs is te danken aan een aantal subsidies van diverse fondsen.
Afgelopen week was er een signeersessie bij boekhandel Snoek aan de Meent. Aanstaande zondag 17 maart is er bij boekhandel Van Gennep in het kader van de Boekenweek van 16.00 tot 17.00 uur nog een handtekeningenpresentatie en een optreden van het Hofpleintheater Rotterdam.
Ketelbinkiebrood
Het nieuwe Ketelbinkiebrood is voor 3,50 euro onder meer te halen bij bakker Van Ballegoie aan de Paradijslaan in Crooswijk en bij bakkers in Vlaardingen. Het is een initiatief van de ‘Echte Bakkers’ zoals Hazenberg, Herweijer en Van Ballegoie.
Zij doken in het archief voor het recept van dit voormalige Ketelbinkiebrood. Naast krenten en rozijnen wordt het brood gebakken in Rommelkruid. Daardoor krijgt het zijn karakteristieke rode kleur van binnen, de bovenkant is bestrooid met kaneelsuiker.
Het gaat om zes bolletjes die tegen elkaar zijn gebakken en simpel met de hand van elkaar kunnen worden gescheiden.