Tjokvol Ahoy geniet van Schotse ‘Pipes’

Rotterdam - Liefhebbers van Keltische muziek en volksdansen hebben zaterdagavond in een tjokvol Sportpaleis Ahoy' een prachtige avond beleefd tijdens de 'Music Show Scotland'. Met op de achtergrond een groot 'echt' Highland Valley Castle, dat eenzelfde toegangspoort heeft als het Schotse Edinburgh Castle traden diverse Pipe-Bands op, die net als tijdens de jaarlijkse Taptoe in Edinburgh, via de poort de dansvloer op marcheerden.
Grappig genoeg begint de geschiedenis van 'Music Show Scotland' in het Nederlandse Borculo. Daar werd de moeder-Pipeband, de 'Highland Valley Pipes & Drums', die niet alleen pipes (doedelzakken) en drums heeft, maar ook een grote Highland Dancing dansgroep en de 'Castleband', geboren.
Dit is een band met een blazersensemble, drumstel, synthesizers, gitaren, violen, zangers en zangeressen. Daarnaast speelt ook een aantal Duitse pipebands in de 'massed band' van de Music Show Scotland.
Geen namen
Het programma, dat 3 euro kost, is mooi uitgevoerd, maar qua inhoud ronduit slecht te noemen. Er wordt niet een naam genoemd. Niet van de Duitse pipe-bands en zelfs niet van de zangers en zangeressen.
Niemand zal zich daar echt aan storen, de muziek is prachtig. En de dansers weten wat volksdansen is, zelfs de allerkleinsten! Fouten werden er niet gemaakt, alleen het kleinste meiske verstapte zich bijna een keer.
In vol ornaat: Schotse kilts, dagger - klein Schots dolkje, waarmee in vroeger eeuwen ook het eten klein werd gesneden - in de rechter sok en een sporan (Schots mannentasje) op de heup, zo brachten de pipe-bands hun muziek ten gehore.
Bekende muziek en liederen, zoals het Schotse volkslied 'Auld Lang Syne'; 'When The Pipers Play'; de oorspronkelijke hymne 'Amazing Grace' en het overbekende Ierse lied 'Oh Danny Boy', dat door veel bezoekers luidkeels werd mee gezongen.
Meewiegen
Even terzijde: traditie getrouw kruisen tijdens 'Auld Lang Syne' bij de Endinburgh Taptoe de bezoekers hun armen en handen, rechts over links, pakken de handen van buurman/vrouw en wiegen op de maat mee. Dat gebeurt ook als op oudejaarsavond het volkslied massaal op straten, pleinen en in pubs wordt gespeeld.
'Auld Lang Syne' is nu nog het laatste muziek- en zangstuk dat op de Taptoe vlak voor het Engelse volkslied 'Good Save The Queen' wordt gespeeld. Als de Schotse Nationalisten hun zin krijgen en Schotland weer onafhankelijk wordt, verandert dat natuurlijk.
Verbroedering
Terug naar de muziek en dansers. Het overweldigende geluid van de Schotse, Ierse en Franse - ook Bretagne en Normandië zijn van oorsprong Keltisch - medley's van de 'massed band' met ruim honderd pipers en drummers komt uitstekend tot zijn recht in de grote hal van Ahoy'.
Vaak wordt er geroepen ‘Sport verbroedert’. Muziek doet dat echter ook. Het is de liefde voor de Keltische muziek, die niet alleen Schotland, Ierland en Frankrijk 'verbindt', ook Scandinavië hoort daarbij. Van daaruit werden de noordelijke Schotse eilanden en Caithness beïnvloed.
De trommelaars van de Pipers en Drums gaven een extra staaltje van hun 'stokjes beheersing' op de trommels, waarbij geen foutje te horen was. Alleen het koddige moment ontbrak. Iedereen heeft het op nieuwjaarsdag wel eens gezien in een televisiefilm: het ene stokje strak onder de neus, terwijl het andere lustig op de trom roert.
Grote finale
En dan de grote finale met 'Highland Cathedral' en 'Conquest of Paradise', een moment dat even kippenvel oproept. Tussen en tijdens de muzikale optredens telkens weer de feilloze volksdansers met hun Ierse clickclack-dansen a la Michel Flatley's 'Riverdance' en het 'getipdop' (tenen en hiel) van de Schotse volksdansen.
Kortom een heerlijke avond met een programma van ruim drie uur, waarbij de geestelijk vader Hans Beerten uit Borculo ook als dirigent aantrad. Beerten Event heeft het kasteel ontworpen, dat heel vernuftig plaats biedt aan heel veel pipers, en zelfs aan zeven kanonnen, die tot slot echt werden afschoten... gevolgd door een kort, klein maar fijn, vuurwerk.
Volgend jaar
Heel jammer, dat de Music Show Scotland slechts één avond in Rotterdam was! Overigens wel de enige stad in het hele land waar zij komt. In april treden alle medewerkers in Denemarken op om vervolgens in mei in het Belgische Hasselt hun 'kunnen' te tonen. Een troost: op 28 maart 2015 zijn zij weer terug in Rotterdam!
En, wie weet, misschien brandt dan in Ahoy' wel het licht op de tweede ring van bovenaf bekeken, dat eventjes was vergeten. Is het een kniesoor, die daarop let? Ja, behalve die ene meneer die viel, maar gelukkig binnen tien seconden weer op de been was.