Het duurde lang maar Sparta is terug!
Zes jaar in de Eerste Divisie, het duurde lang, maar de vreugde dat Sparta kampioen werd in de Jupiler League op 16 april 2016 en weer terugkeerde in de Eredivisie was des te groter. Zeker toen bleek dat de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen het volwassen Ajax de tegenstander was. Dat de wedstrijd is verloren, kan het optimisme en de pret niet drukken. De supporters laten spontaan de Sparta-Mars door het Kasteel schallen. Wij houden er vertrouwen in, het komt heus goed, menen de Spartanen.
Zij hebben een knotsgek jaar meegemaakt, waarin de nieuwe hoofdcoach Alex Pastoor een indrukwekkend en onuitwisbaar stempel op Sparta drukte. Hij durfde de oudste voetbalclub, opgericht in 1888, van Nederland en Rotterdam keihard aan te pakken en is ervan overtuigd dat Sparta een kerngezonde toekomst tegemoet gaat. Dat mag ook wel, want hoewel Sparta de oudste is, heeft de club toch altijd een beetje in de schaduw geleefd van de grote, wat luidruchtiger ´broer´ op Zuid. Er waren zelfs plannen om de jeugdopleiding maar af te schaffen.
Sparta-supporters ben je in hart en ziel, zoals de dichter en Rotterdams Nacht Burgemeester Jules Deelder en de schrijver/freelance journalist Hugo Borst. ,,Ik dacht... Krijg nou de pleuris,’’ vertelt Jules Deelder later tegen de freelance journalist Anton Slotboom, die meteen naar de pen grijpt en aan zijn derde boek over Sparta begint. Getiteld: ´Kampioen op het Kasteel´, ´Het complete verhaal van een onvergetelijk voetbaljaar´.
Foto: Sparta heeft zelfs nog een museum over zijn rijke voetbalhistorie met daarin heel oude voetbalschoenen.
Een veelbelovende, maar onmogelijk waar te maken titel, zeker niet omdat het boek nog vóór aanvang van het nieuwe seizoen 2016-2017 in de boekwinkels moet liggen. Het ´bijna complete verhaal´ bekt echter niet. Belevenissen van tientallen beroemde vaste seizoenkaarthouders zijn onmogelijk, tegelijk met die van trainers, spelers, bestuurders en gedichten uitgebreid in één boek te proppen.
Bovendien had Slotboom buiten de waard gerekend: een interview met de eigenzinnige hoofdcoach Alex Pastoor kreeg hij niet. ,,Draai maar een dag met me mee, dan kom je er wel achter hoe ik te werk ga,’’ antwoordt Pastoor daadkrachtig.
Daar zit wat in en het wordt een heel lange dag, want wie gaat er nu met een team vanuit Rotterdam helemaal naar Zwolle om daar een uurtje te trainen. Niet één speler klaagt als zij in de spelersbus stappen. Na dat uurtje trainen gaan zij weer de bus in op weg naar een restaurant waar een lekker diner wordt voorgeschoteld en vervolgens terug naar Rotterdam, waar zij zich voorbereiden op de dag van morgen.
Onverstoorbaar
Met aandachtig luisteren, op tijd kans zien - tussen het geratel door - de juiste vraag stellen en een feilloos instinct weet Anton Slotboom uiteindelijk het geheim van Alex Pastoor te ontrafelen. Tot zijn verbazing blijkt Pastoor tijdens die dag ook nog een gesprek met een onbekende ´sollicitant´ te hebben, waar hij ook bij mag zijn.
Foto: De selectie van Sparta voor het seizoen 2016 / 2017 (Foto's © Sparta)
Pas veel later blijkt dat het om de Deen Tobiasen gaat. Opvallend is de onverstoorbaarheid van Pastoor. ‘Doordouwen’, ‘niet zeiken’ en ‘vol vertrouwen blijven’, vormen spreuken die overal in Het Kasteel op deuren en muren zijn geplakt, alsof iedere speler die uit zijn hoofd moet leren.
Schuilt daarin het geheim van Alex Pastoor? Hij voorspelt ook met schijnbaar groot gemak de vooruitgang van zijn spelers. Het is niet aan de redactie van deze site dat te openbaren. Wel is duidelijk geworden, dat ‘Kampioen op Het Kasteel’ een uitstekend handboek kan zijn voor al wat gevorderde voetballers, die dromen over een nieuwe carrière op latere leeftijd als coach van een andere voetbalclub. Voetbaljargon en spreektaal worden door elkaar gebruikt, maar met doordouwen, volhouden én - vooruit maar - goed lezen, kunnen ook zij hun doel bereiken.
Een tweede Alex Pastoor zal er niet opstaan, maar hoe een coach niet te werk moet gaan wordt klip en klaar duidelijk.
‘Kampioen op Het Kasteel’, auteur Anton Slotboom, is uitgegeven door Hans Coolegem Media in Rotterdam en kost €16,95. ISBN-nummer: 978-94-91354-59-5