Steeds is migratie een hoofdthema. Nu Oostenrijk weer
Na Denemarken, Italië, Slowakije, Nederland, Frankrijk en nog handvol Europese landen en deelstaten heeft nu ook Oostenrijk een ruk naar rechts gemaakt. Je kan zeggen dat daar Polen, Groot-Brittannië en de Duitse Bondsrepubliek tegenover staan, maar ook die landen zijn bepaald geen Willkommenskultur gaan hanteren. Een land als Frankrijk heeft het rechtse Rassemblement National nog op afstand gehouden, in Zweden regeert een minderheidskabinet met steun van de rechtse Zweden Democraten. In alle genoemde gevallen wordt met rechtse wensen rekening gehouden.
Oostenrijk
In Oostenrijk zal dat niet anders zijn. Daar heeft de radicaal rechtse FPÖ de verkiezingen gewonnen. Met een voorlopige 29,2 % van de stemmen eindigt ze boven de centrum-rechtse ÖVP die volgens voorlopige uitslagen 26,5% haalde en de sociaaldemocraten van de SPO die 21% haalden. De Groenen hebben 8% en de vrijzinnig liberale NEOS 9%.Alle vier deze partijen sluiten samenwerking met verkiezingswinnaar FPÖ uit zodat de kansen dat die partij gaat regeren nihil zijn, maar de boodschap is onmiskenbaar en druppelt door naar de komende coalitie: minder migratie, strenger asielbeleid.
Stad en platteland
Bij migratie speelt in Oostenrijk evenals in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Nederland het nogal grote perceptie verschil tussen stad en platteland in grote rol. De Oostenrijkse socioloog Cristoph Hofinger zegt het in het Oostenrijkse dagblad Der Standard zo: ‘ Degenen die contact hebben met migranten hebben (gemiddeld) een positievere houding ten opzichte van immigratie en etnische diversiteit. Op het platteland bestaan soms absurde ideeën over hoe het samenleven in steden eruit ziet‘.
Elite
Overigens legt Hofinger daarbij ook uit dat de hoofdverkiezingsleus van de FPÖ nog wat omvattender was. Namelijk dat de elite, de zittende partijen, het volk in de steek gelaten hebben. Dat verhaal zien we vaker terug en ook weer in de Verenigde Staten en Nederland.