Poetin scherpt Russische nucleaire afschrikking aan

In een bijeenkomst voor de Nationale Veiligheidsraad van Rusland deelde Poerin officieel en naar de buitenwereld een ‘actualisering van de basisprincipes van het Russische staatsbeleid inzake nucleaire afschrikking,’ mee.
Poetin: ’Ik wil uw aandacht specifiek vestigen op het volgende. De bijgewerkte versie van het document zou een agressie tegen Rusland van een niet-nucleaire staat, maar waarbij een nucleaire staat betrokken is of door een nucleaire staat wordt ondersteund, moeten beschouwen als hun gezamenlijke aanval op de Russische Federatie.'
In de versie van de zogeheten Basisprincipes van het staatsbeleid inzake nucleaire afschrikking van Rusland uit 2020 staat in artikel 14: Bij de implementatie van nucleaire afschrikking houdt de Russische Federatie rekening met de inzet door een potentiële tegenstander op het grondgebied van andere landen van aanvalswapens (kruisraketten, ballistische raketten, hypersonische luchtvaartuigen, onbemande aanvalsvliegtuigen), gerichte energiewapens, raketverdedigingsmiddelen, systemen voor vroegtijdige waarschuwing, kernwapens en/of andere massavernietigingswapens die tegen de Russische Federatie en/of haar bondgenoten kunnen worden gebruikt.
Veel Russische commentatoren zien dit als een benadrukking van het feit dat Rusland een rode lijn trekt bij levering van Amerikaanse en Britse lange afstand raketten aan Oekraïne. Daarmee is het duidelijke waarschuwing aan het Westen.
Anderen, zoals Maxim Starchik in Carnegie Politika, zien de aanpassing als een voortzetting van wat ze noemen ‘nucleaire chantage’ die Poetin toepast om westerse leiders en publieke opinie ervan af te doen zien beslissende wapens aan Oekraïne te leveren. Rusland probeert al jaren het Westen te intimideren met kernwapens,’ aldus Starchik. Als reactie op steun aan Kiev heeft Rusland kernwapens in Wit-Rusland geplaatst, zich teruggetrokken uit het verdrag dat kernproeven verbiedt (CTBT) en het SORT verdrag dat aantallen kernwapens inperkt, opgeschort..
Chantage is één manier om er tegenaan te kijken. Een andere is die, zoals in een Amerikaans onderzoek uit 2022 van Amy Woolf voor het Amerikaanse congres beschreven staat, van een Russische doctrine om ‘te escaleren om te de-escaleren' (“escalate to de-escalate”). Dus stappen te nemen waarin steeds meer gedreigd (of gehandeld) wordt met als doel samen tot minder geweldsdreiging te komen.
En helaas doet het gewoon tegenstander van kernwapens of oorlog zijn, het reële gevaar ervan niet verdwijnen.
Meer info: Actualisering van basisprincipes(Rusland) ; Basisprincipes van het staatsbeleid inzake nucleaire afschrikking(Rusland);Maxim Starchik in Carnegie Politika; START III;Moscow Treaty - SORT