Bangladesh krijgt interim regering onder leiding van Muhammed Yunus
Op donderdag treedt in het Aziatische Bangladesh een interim-regering onder leiding van nobel prijswinnaar Muhammad Yunus aan. De interim-regering volgt op wekenlange protesten tegen de regerende Awami League onder steeds repressievere leiding van Sheikh Hasina.
De inzet van de protesten waren onder meer de quota voor overheidsfuncties die familie van de Awami League en verzetsstrijders tegen het vorige regime zouden bevoordelen.
Leger weigerde geweld tegen betogers
Sheikh Hasina.vluchtte afgelopen maandag nadat het leger onder leiding van Generaal Waker-uz-Zaman na intern beraad weigerde met geweld een avondklok af te dwingen om de protesten tot staan te brengen.
Bij eerdere demonstraties zouden volgens berichten van de BBC meer dan 400 mensen zijn omgekomen.
Sheik Hasina
Na meerdere malen te zijn herkozen komt daarmee een eind aan de 15 jarige regering van Hasina. Zij bracht het land aanvankelijk vrede en recht en maakte een einde aan een reeks islamistische aanslagen en corrupt bestuur van BNP en jamaat al islami die de revolutie van 1971 ongedaan wil maken en opnieuw aansluiting wil bij het intussen verarmde en semi dictatoriaal geregeerde Pakistan.
Ook economisch ging het, zeker vergeleken met voormalig moederland Pakistan, redelijk voorspoedig. Nog in januari dit jaar werd Sheik Hasina herkozen.
De recente volksopstand begon bij een uitspraak van het hooggerechtshof om een quotum van 30% van de overheidsbanen te reserveren voor nazaten van de vrijheidsstrijders die deel van de Awami League uitmaakten.
Yunnus krijgt ingewikkelde taak
Yunus, een econoom en bankier die in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede won voor zijn werk met microkredieten, kleine leningen om armoede terug te dringen, heeft nu de zege van zowel leger als de meeste demonstrerende partijen.
Hem en zijn regering wacht de ingewikkelde taak om de geest van de opstand in de fles te krijgen terwijl buitenlands grote buitenlandse partijen en rivalen, als India, Pakistan en China met argwaan toekijken.
Binnenlands zouden met name de georganiseerde islamistische partijen een dreiging voor de wens naar een beter functionerende democratie zijn. Zeker nu de Awami League, in ieder geval tijdelijk. gediscrediteerd is.