Historische winst voor Labour in Groot-Brittanië
De cijfers spreken voor zich. Labour gaat naar 412 zetels in het 650 zetels tellende parlement van het Verenigd Koninkrijk. De regerende conservatieven vallen van 371 zetels terug naar 121 zetels. De LibDems winnen 63 zetels, gaan naar 71 zetels.
Keir Starmer premier van Groot Brittanie
Keir Starmer de leider van Labourpartij is intussen door koning Charles tot Premier benoemt. De kiezer heeft voor overduidelijk haar en zijn vertrouwen in de Labourleider uitgesproken.
De conservatieven van Sunak, Trust, May, Johnson en Brexit-gokker Cameron, geholpen door Brexit beurshandelaar Nigel Farage, kregen voor hun valse beloften- beter leven, minder immigratie, Rwandaplan, take back control ofwel uit de EU het pak slaag van hun leven.
Kiessysteem
Natuurlijk is Labour geholpen door het Britse kiessysteem (over kiessystemen valt veel te zeggen), Maar een districtenstelsel zoals in het VK en in Frankrijk hoeft in beginsel niet minder democratisch te zijn als een representatief systeem zoals in Nederland, België en nog een lange reeks andere Europese landen. Ook zonder districtenstelsel was dit een klinkende overwinning geweest. En de conservatieven zijn in het verleden natuurlijk ook geholpen door ditzelfde systeem.
SNP, Farage
Andere opvallende uitkomsten van de Britse verkiezingen zijn het grote verlies van de Schotse SNP , verliest 38 zetels - het Schotse nationalisme tijdelijk tot stilstand gebracht, de Reform- partij van Nigel Farage slechts 4 zetels.
VK trendsetter?
Dat laatste zegt veel over de kiezers de voor dit moment even vastbesloten zijn niet meer in zijn praatjes te geloven.
Er zal onder Starmer niet direct een nieuwe toetreding tot de EU volgen maar wel een betere verstandhouding tussen de een na grootste economie van Europa en de Europese Unie. Dat is puur goed nieuws.
En waar het VK in 2016 een trendsetter was voor anti-EU gevoelens en rukken naar populistisch rechts laat zich hopen dat het VK opnieuw trendsetter is. Of dit na meer dan 13 jaar gezwalk en onhandig rechts manoeuvreren in Groot-Brittanie ook een trendsetter voor landen in de EU gaat betekenen moeten we afwachten.
Europa
Aanstaande zondag is er de tweede ronde van die andere grote verkiezing in Europa : Frankrijk. Dat is een ander maar gerelateerd verhaal. Want de wereld van al dan niet regionale zwaar bewapende machtscentra is groter dan ooit. En tegelijk is elke uithoek van de aarde door iedereen, vaak niet-democratisch, beter dan ooit te bereiken. Dat zijn goeie redenen voor een sterk verenigd Europa.