De grote ongelijkmaker?

“Je hele leven betaal je belasting en als je per ongeluk wat overhoudt, komt het blauwe gevaar nóg een keer langs.” Dit zei Mark Rutte over de erfbelasting, volgens hem “de minst rechtvaardige van alle belastingen.” En Nederlanders zijn het met hem eens. Uit opinieonderzoek blijkt dat veel mensen voor verlaging of zelfs afschaffing zijn. Dat geldt ook voor mensen in de landen om ons heen: Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, Slowakije en Zweden schaften in de afgelopen decennia de erfbelasting af.
Zouden we in Nederland hetzelfde moeten doen? Sommige opiniemakers zeggen dat ‘erven’ juist onrechtvaardig is, je hebt immers niet voor je erfenis hoeven werken. Daarnaast heeft een groot verschil tussen arm en rijk negatieve gevolgen voor de maatschappij. Op dit moment bezit de rijkste 10% Nederlanders tweederde van al het vermogen. Erfenissen zullen deze ongelijkheid verder vergroten. Dat effect zal vooral de komende twintig jaar sterk zijn: omdat de babyboom-generatie hun opgebouwde vermogens en huizen nalaten aan hun kinderen, zal dan de grootste vermogensoverdracht in de Nederlandse geschiedenis plaatsvinden.
Wat voor effect hebben giften en erfenissen op de kans op een (koop)woning, goede gezondheidszorg, en goed onderwijs in Nederland? Zou erfbelasting moeten worden afgeschaft, of juist verhoogd? Is het te rechtvaardigen dat als je een bedrijf erft, je daar minder belasting over hoeft te betalen? Zijn schenkingen op papier om erfbelasting druk te verminderen wel te rechtvaardigen? Dit en nog veel meer tijdens een avond over erfenissen, giften, kansengelijkheid, vermogensongelijkheid en vrijheid.
Gespreksleiding: Robert Dur en Huub Brouwer.