dinsdag 24 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Foto Richard Broekhuijzen cco

Rotterdammers betrokken bij vernieuwing Centrale Bibliotheek

14 november 2021 (een van onze medewerkers)

https://www.deerns.com/projectsDe Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat in Rotterdam wordt vernieuwd. Het huidige gebouw dat is geopend in 1983, is na bijna 40 jaar intensief gebruik dringend toe aan vernieuwing. Het wordt daarom gerenoveerd, verduurzaamd en technisch up to date gebracht. 

Aan de aanbesteding voor dit grote project waarvoor zich  22 (nationale en internationale) aanmeldden, zijn vijf ontwerpteams geselecteerd. Na beoordeling door een commissie van interne en externe deskundigen zijn de volgende vijf ontwerpteams geselecteerd:

• Combinatie KCAP / Schmidt Hammer Lassen / Drees & Sommer
Kraaijvanger Architects
• NL Architects
Powerhouse Company
• Team VALADE (Team V Architectuur / ALA Architects / ZUS / Deerns).

Zij zijn elk gestart met een schetsontwerp als eerste fase voor  een nieuw ontwerp voor de bieb. Daarin zullen ook suggesties van Rotterdammers worden meegenomen.

Directeur-bestuurder van Bibliotheek Rotterdam, Theo Kemperman: “De bibliotheek wordt nóg meer de huiskamer van de stad waar Rotterdammers vaardigheden en kennis opdoen die ze nodig hebben om mee te doen in de snel veranderende samenleving. Een echte bibliotheek van, voor en mét Rotterdammers, waar ze komen voor ontmoeting, inspiratie of om te werken of studeren. Ik ben ontzettend benieuwd wat de stad van de ontwerpen gaat vinden!”

Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur & Toerisme): “Ik kijk uit naar de schetsontwerpen van de vijf ontwerpteams en ben heel benieuwd hoe de wensen van Rotterdammers daarin zijn meegenomen. Op naar de bibliotheek van de toekomst!”

 diagram Loophouse van Powerhouse architects

Schetsontwerpen vanaf februari 2022 te zien

De bibliotheek en gemeente Rotterdam vinden het dus belangrijk dat Rotterdammers op verschillende momenten kunnen meepraten over de nieuwe Centrale Bibliotheek. Zo starten er binnenkort op meerdere locaties in de stad – en online – stadsgesprekken met Rotterdammers. Zo worden hun suggesties meegegeven aan de ontwerpteams.

De schetsontwerpen zijn naar verwachting vanaf februari 2022 in de Centrale Bibliotheek te zien. Reacties van Rotterdammers worden ook meegegeven aan de beoordelingscommissie. Die commissie kiest uiteindelijk het winnende schetsontwerp. Het ontwerpteam gaat daarna het voorlopig ontwerp maken en uitwerken, waarna een definitief ontwerp volgt. De start van de bouw vindt, als alles volgens plan verloopt, plaats vanaf 2025.

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!