14 mei 1940 nabeelden

Het bombardement van 14 mei 1940 raakt steeds verder weg in het verleden. Als je het al bewust hebt meegemaakt moet je toen jong geweest zijn. Zoals de twee jongens op de foto hierboven. Het is nu 83+ jaren geleden, die jongens, als ze er nog zijn, zijn nu in de negentig.

Op 14 mei nog wordt op deze singel nog getracht te blussen. Foto Anefo / Nat archief
Na de middag van de 14e mei is er geen binnenstad meer. Het is een middag die meer dan vijftig jaar in Rotterdamse herinneringen na smeult. Tegelijk zijn nieuwe bombardementen en in puin geschoten frontsteden in Oekraïne dagelijkse kost geworden. Dat haalt het weer dichterbij. Hieronder het Coolsingel ziekenhuis waar nu boekhandel Donner zetelt. Ook deels in puin ziet het er in het zonlicht van 1940 Mediterraan uit.

Samen met de Van Nelle fabriek hoorde de Bijenkorf van architect Dudok tot de mooiste moderne gebouwen van de stad. Het werd door een bom doormidden gekliefd. Op de foto kijk je in het atrium van gebouw. Dat zou met hout dichtgetimmerd worden zodat het resterende gebouw weer als warenhuis kon dienen. In de jaren vijftig moest het wijken voor het de ruimte in het verlegde van de Coolsingel die 'venster op de rivier ' moest worden, ongeveer op de plaats van het huidige Churchillplein.
De Bijenkorf (1930) Het linkerdeel deed tot de opening van het nieuwe gebouw in 1956 dienst als warenhuis, daarna nog als opslagruimte tot het in 1960 werd afgebroken - Fotocollectie Elsevier / Nat. Archief
Rotterdam had in het interbellum een reputatie als uitgaansstad. Die werd door het bombardement voor dik een halve eeuw weggevaagd. Pas de laatste jaren begint dat een beetje terug te komen. Zo'n 50 jaar lang was de binnenstad 's avonds en 's nachts op een paar plekjes na redelijk uitgestorven. Dat was mede te danken aan de al in de oorlog gemaakte keuzen voor wederopbouw, waarbij in de geest van modernistische functiescheiding, voor een binnenstad met vooral winkels en kantoren gekozen werd.

De resten van Tivoli, een van de bioscopen aan de Coolsingel na het bombardement. - Fotocollectie Elsevier / Nat. Archief
Intussen is er weer een stad. Maar die jongetjes op de foto boven dit stuk hebben er lang op moeten wachten.