Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork

Na twee jaar herdenken in alternatieve vorm kan de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork dit jaar, op 4 mei 2022, doorgaan in haar traditionele vorm waarbij bezoekers welkom zijn.
107 000 joodse Nederlanders waaronder duizenden Rotterdammers werden via Westerbork weggevoerd om in het oosten vermoord te worden.
Het herdenkingsprogramma begint op woensdag 4 mei 2022 om 19.00 uur met een Stille Tocht en is vrij toegankelijk voor publiek. In het programma spelen ook dit jaar kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol.
Tijdens de Stille Tocht worden namen genoemd van vermoorde kinderen door Olaf Rozendaal en Loek Wiersma van het dr. Nassau College Quintus. Het noemen van de Kindernamen wordt afgewisseld met het luiden van de klok, die uit het kamp afkomstig is, door Freddy Huizeling.
Twee generaties
Holocaust overlevende Zoni Weisz spreekt met zijn kleindochter Nathalie Weisz over de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog op jongere generaties. Tijdens de landelijke razzia tegen de Sinti en Roma op 16 mei 1944 werd het gezin Weisz opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht. Zonder Zoni. Hij zag op het station van Assen de trein met zijn familie naar Auschwitz vertrekken.
Overdenking
Holocaust overlevende Ronald Waterman komt in 1943 in kamp Westerbork terecht. ‘Westerbork was zeer onaangenaam. Elke dinsdag kwamen de veewagons. Als de trein vol wegreed, ebde de spanning weg, om in de loop van de week te stijgen.’ Op 4 mei spreekt hij een overdenking uit tijdens de herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork.
Muziek
Operazangeres Channa Malkin verzorgt de muzikale bijdrage aan het herdenkingsprogramma, begeleid door Artem Belogurov op piano. ‘Het is voor mij een grote eer om de liederen van mijn vader Josef Malkin op gedichten van Ida Vos hier in Westerbork te zingen. Ida schreef deze gedichten ter nagedachtenis aan haar klasgenoten, die via deze plek zijn weggevoerd om nooit meer terug te keren. Zeker nu in deze roerige tijd blijft het belangrijk om de geschiedenis te herdenken, zodat dit soort verschrikkingen nooit meer kunnen gebeuren.’
Jizkor en Kaddiesj
De Joodse vader en moeder van Jik Nihom overleven de Tweede Wereldoorlog in onderduik. Hij zal op 4 mei het Jizkor uitspreken en het Kaddiesj zeggen, tijdens de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork.
De twee minuten stilte om 20:00 uur zal worden ingeleid met het Signaal Taptoe door Koen Wijnen; een hoornblazer van de Fanfare Bereden Wapens. Na de twee minuten stilte is er de mogelijkheid tot het leggen van bloemen bij het Nationaal Monument Westerbork. De bloemlegging wordt begeleid door Eszter Branya en Pedro Marquez, een strijkersduo van het Prins Claus Conservatorium. Zij spelen verschillende composities van Gliere, Leclair, Boccherini, Beriot, Bartok en Faure.
Live verslag De Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork is vanavond live te volgen via de website van RTV Drenthe en een livestream op Facebook. Op tv en Facebook begint de uitzending om 19.15 uur, op de radio om 19.30 uur. NOS Radio 1 is ook aanwezig bij de 4 mei-herdenking, zij schakelen live tussen de herdenking op de Dam en de historische plek van kamp Westerbork vanaf 18:30 uur.