Boa's en politie gaan meer samenwerken
Gemeentelijke handhavers en politie zullen beter gaan samenwerken om de Rotterdamse straten veiliger te maken. De gezagsdriehoek van Rotterdam heeft daartoe haar handtekening gezet onder het Handhavingsarrangement. Daarin staat dat de boa’s (buitengewoon opsporings ambtenaar) van de gemeente en politiemensen meer, vaker en beter gaan samenwerken voor een veilig woon, leef- en uitgaansklimaat in Rotterdam.
Informatiedeling en gezamenlijke briefings
Informatie van de politie over personen of situaties wordt meer gedeeld met de boa’s en vice versa. Zo kunnen zij bij hun werk op straat gericht toezicht houden op bepaalde plekken waar bijvoorbeeld veel overlast is. Denk hierbij aan overlast door personen zonder een vaste woon- of verblijfplaats of overlast van personen die lachgas gebruiken. Het gaat hierbij om specifieke informatie over welke personen een waarschuwing of boete hebben gekregen. Het belang van informatiedeling wordt door zowel Boa’s als politie onderschreven. Juist gerichte persoonsinformatie is vaak van waarde voor het werk op straat.
BOA's afgelopen jaren enorm geprofessionaliseerd
Wethouder Vincent Karremans, verantwoordelijk voor de boa’s: ‘Het vak van boa is de afgelopen jaren gigantisch ontwikkeld; geprofessionaliseerd en ook uitgebreid qua taken en bevoegdheden. Onze mensen van Stadsbeheer zijn echt niet meer weg te denken uit de Rotterdamse straten. Ook de vraag om politie inzet is onverminderd hoog. De aanpak van georganiseerde criminaliteit, ondermijning en cybercriminaliteit vragen veel capaciteit dat ten koste gaat van het werk op straat. Deze samenwerkingsafspraken zijn dan ook meer dan welkom. Door beter en slimmer samen te werken, zorgen zij er samen voor dat Rotterdammers en bezoekers van onze stad, veiliger en fijner over straat kunnen.’
Toegang tot politiebureaus en gemeentelijke locaties
Boa’s krijgen toegang tot de politiebureaus voor het maken van een proces-verbaal of voor het doen van aangifte als er geweld tegen hen is gebruikt. Ook kunnen de boa’s naar het politiebureau voor het voeren van overleg en het bijwonen gezamenlijke briefings.
Andersom hebben politieagenten ook toegang tot de werklocaties van de Boa’s in de verschillende delen van de stad.
Veilig werken
Tijdens het werk op straat kunnen boa’s te maken krijgen met agressiviteit en geweld. Dan is het van essentieel belang dat de politie snel ingeschakeld kan worden om assistentie te verlenen. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel van de gemaakte afspraken over de samenwerking.
Een Boa kan een noodhulpmelding maken die door de politie opgepakt wordt als assistentie collega en direct wordt opgevolgd. Dit betekent dat met prio 1 politieversterking ter plaatse wordt gestuurd.
Samenwerkingsafspraken
De afspraken tussen de politie en Boa’s richten zich voornamelijk op de veilige woon-, en leefomgeving en wijkveiligheid. Dat betekent dat onder andere bij evenementen, groot en klein, samengewerkt wordt in de organisatiestructuur met gezamenlijke briefings en surveillance.
Maar ook zijn er afspraken gemaakt voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit om als één overheid hiertegen op te treden. Op die manier kan de overheid met zowel strafrechtelijke als bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief optreden.
Landelijke opvolging
Rotterdam is de eerste gemeente die de samenwerkingsafspraken tussen boa’s en politie hebben vastgelegd. Het Rotterdamse handhavingsarrangement dient als voorbeeld voor andere gemeenten in het land zodat er landelijk meer uniformiteit komt in de werkwijze.