Gun boa´s passend inkomen

Sinds enige tijd mogen Rotterdamse boa´s zondaars in het openbaar vervoer zelf naar het politiebureau brengen. Ze hebben daar een speciale boevenwagen voor gekregen. Dat voorkomt veel tijdverlies in metro, tram of bus. Vroeger moesten boa´s er politie-agenten bij halen als een wanbetaler of een overlastveroorzaker weigerde zich te legitimeren. Ze konden ook niks doen als iemand een valse naam opgaf.
Tegenwoordig is dat anders: ook boa´s hebben toegang tot het elektronisch systeem waarmee de politie identiteiten controleert. Integere passagiers genieten hiervan het meeste voordeel. Vroeger moesten de voertuigen van het openbaar vervoer lang stilstaan voor er eindelijk politieagenten verschenen om een lastpak in te rekenen. Daardoor konden de boa´s niet altijd uitgaan van het begrip der omstanders, die nu hun aansluiting of hun afspraak dreigden te missen. Iedereen blij. Iedereen tevreden. En terecht.
Typerend is de stiefmoederlijke behandeling van wijkagenten. Geen wonder dat gemeentebesturen de gaten zelf maar gaan vullen.
Toch zit er een keerzijde aan deze medaille. Sinds het begin van deze eeuw beschikken gemeentes over geüniformeerde boa´s die worden ingezet bij de handhaving van regels in het dagelijks leven: ze bekeuren je als je poep van je hond achter laat of het vuilnis verkeerd aanbiedt. Ze houden je staande als je door het rode licht loopt. Ze worden ingezet bij crowd control. Op veel plekken verzorgen boa´s het toezicht.
In de loop der jaren worden hun taken steeds meer uitgebreid. De vakbond van de boa´s eist daarnaast voor de leden meer bevoegdheden en verbetering van de uitrusting. Zo zouden boa´s wapens moeten krijgen. Daarmee gaan ze steeds meer lijken op agenten van politie. Dat is geen wonder.
Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is de politie in een proces van reorganisaties verzeild geraakt dat er vooral toe geleid hebben dat dienders en de basis van de samenleving verder van elkaar kwamen te staan. De gemeentepolitie moest plaats maken voor regionale korpsen. Die zijn weer bijeengeveegd in de nationale politie. Dat heeft tot heel veel papierwerk en bureaucratie geleid maar niet tot een effectievere ordehandhaving. Typerend voor een en ander is de stiefmoederlijke behandeling van wijkagenten. Geen wonder dat gemeentebesturen de gaten dan zelf maar gaan vullen met boa´s. Hun teams beginnen steeds meer trekken aan te nemen van de gemeentepolitie zaliger nagedachtenis. Behalve wat de salarissen betreft.
Steeds meer de lasten maar niet de lusten
Boa´s worden slechter betaald dan politieagenten. Als hun taken en bevoegdheden steeds weer worden uitgebreid, is dat een grote onrechtvaardigheid. Wel steeds meer lasten maar niet de lusten. Het is ongetwijfeld een goed idee de boa-teams uit te bouwen tot een soort gemeentepolitie maar breng dat dan ook in de beloningsstructuur tot uiting. En in behoorlijke opleidingsfaciliteiten.
Als je boa´s meer verantwoordelijkheid geeft en door uitbreiding van hun takenpakket vaker in gevaarlijke situaties brengt, geef ze dan ook het daarbij passende salaris. Anders is het uitbuiting.