SchuldStop biedt hulp bij probleemschulden
Schulden komen vaak door onverwachte gebeurtenissen die grote geldzorgen veroorzaken, zoals een scheiding, ontslag of ziekte. Die zorgen voor acute geldstress. Voor ondernemers zijn het bijvoorbeeld de naweeën van de coronacrisis die hen in financiële problemen brengen. De gemeente Rotterdam start daarom met de campagne SchuldStop, samen met welzijnspartners in de stad, die zich richt op levensgebeurtenissen als werkloosheid, echtscheiding, ziekte of overlijden.
Video’s heftige levensgebeurtenissen
SchuldStop start de komende weken met een reeks video’s die Rotterdammers via hun social media kunnen delen om zo makkelijker het gesprek over geld aan te gaan bij heftige levensgebeurtenissen. Want geldzorgen is niet een onderwerp dat mensen makkelijk ter sprake brengen. De video’s helpen daarbij, want iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die net een scheiding, ontslag, faillissement of overlijden heeft meegemaakt. De eerste video is voor ondernemers die in zwaar weer verkeren en hun inkomsten terug zagen lopen. Grauss: “We hebben voor deze video gekozen, omdat ondernemers sterk en inventief zijn. Ze laten de moed niet zomaar zakken. Je zaak is je alles en die wil je redden. Laat schulden je dan niet stoppen. Schulden stoppen waar SchuldStop begint.” De komende weken volgen video’s over schulden door onder meer werkloosheid, echtscheiding, ziekte, overlijden en door geldezels. Later dit jaar hangen er ook posters in de stad.
Een scheiding, ontslag of partner die ziek werd en de geldzaken niet meer kon doen. Dan heb je wel iets anders aan je hoofd dan het regelen van geldzaken.
De campagne is een vervolg op de campagne ‘Kom jij eruit’ waarin mensen met schulden werden geportretteerd, die vorig jaar twee keer te zien was in Rotterdam. Wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding en schuldenaanpak): “We weten dat Rotterdammers die in de schulden komen vaak wel een punt in hun leven aan kunnen wijzen waarop het financieel mis ging. Een scheiding, ontslag of partner die ziek werd en de geldzaken niet meer kon doen. Dan heb je wel iets anders aan je hoofd dan het regelen van geldzaken. Maar toch, als het leven ingrijpend verandert, dan is het zaak om snel hulp te vragen bij de financiën. Want voordat je het weet stapelen de rekeningen zich op en heb je er nog eens een extra zorg bij.” Met SchuldStop laten gemeenten en welzijnspartners zien dat het belangrijk is om zelf snel actie te ondernemen zodat er geen schulden ontstaan. Of dat de schulden groter en groter worden. Grauss: “Je hoeft het niet alleen te doen. Op allerlei punten in de stad staan er professionals en vrijwilligers klaar om te helpen. Er is altijd hulp dichtbij!”
Hulp bij schulden
De campagne verwijst naar schuldhulp bij de gemeente en Huizen van de Wijk. Rotterdammers kunnen hier terecht voor ondersteuning bij het ordenen van de administratie, vragen over geldzaken, betalingsachterstanden of hulp bij schulden. De getallen spreken boekdelen: zo’n 60.000 Rotterdamse huishoudens lopen kans op ernstige schulden. Rotterdammers die hun schulden willen stoppen kunnen terecht bij VraagWijzers in de buurt, bij de Huizen van de Wijk of bij het Jongerenloket. Voor ondernemers is er het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) dat graag meedenkt bij het voorkomen of oplossen van schulden. Bel met telefoonnummer 14010 of kijk op www.schuldstop.nl voor meer informatie.
De video’s van SchuldStop verschijnen hier:
https://www.youtube.com/channel/UCJLjRYLWmNeu8Of8pxumcIw