Politie maakt zich onmogelijk op Erasmusbrug
Afgelopen zondag heeft de politie op de Erasmusbrug grof geweld gebruikt tegen vreedzame demonstranten, die protesteerden tegen de woningnood. Naar verluid wilden de dienders een groepje deelnemers aan de betoging oppakken omdat zij misschien van plan waren de orde te verstoren. Dat liep uiteraard uit de hand. Op den duur kwam zelfs de hondenbrigade eraan te pas.
Let wel: van wetsovertredingen was geen sprake. De betogers hadden eerst een druk bezochte manifestatie in Rotterdam Zuid bezocht en waren nu op weg naar de Coolsingel. Het was een officiële demonstratie, keurig aangemeld.
Onbekookt
De politie van Rotterdam heeft met haar onbekookte, onnodige en onbeschaamde optreden de eigen reputatie wéér beschadigd. Op de sociale media verschenen vele beelden van knuppelende agenten onder wie een aantal in burger. De smoes van het Haagsche Veer is dan steevast dat niet werd opgenomen wat aan de kloppartij vooraf ging. De kans is groot dat we nu van overheidswege weer oproepen zullen horen om het maken van opnames met mobiele telefoons bij politie-optredens te verbieden want deze vorm van burgerjournalistiek zit de prinsemarij kennelijk hoog. Geen wonder: haarscherp wordt getoond hoe dienders de burgerij niet beschermen maar aanvallen.
Politie en vertrouwen
Rotterdam is een belangrijke draaischijf in de internationale drugshandel. Het is dan ook van wezenlijk belang dat de politie het volledige vertrouwen geniet van de burgerij. De excessen op de Erasmusbrug stonden niet op zichzelf. Ze maken deel uit van een hele reeks vergelijkbare acties. Als je daar de regelmatige incidenten van racistisch optreden door en binnen het corps bij optelt, dan ontstaat het beeld van een politiemacht die je beter kunt mijden omdat inmenging door dienders je problemen alleen maar verergert, ook als je slachtoffer bent. Een skowtu is gevaarlijk. Een skowtu haalt je leven overhoop. Een skowtu, daar praat je niet mee.
Ernstige zaak
In de Rijnmond laat de politie weinig kansen voorbij gaan om zich onmogelijk te maken. Dit is een ernstige zaak die de aandacht verdient van raad en het College. De routineuze verdediging van knuppelende ordebewakers , zoals je die altijd op de Coolsingel hoort, is nu even niet aan de orde. Er staan te grote belangen op het spel.