Plan 'Team Crossing Keileweg' gekozen voor Kunst & Complex'
(red nov 2022) Het plan van consortium Team Crossing Keileweg voor de voormalige fabriek aan de Keileweg 26-28, beter bekend als ‘Kunst & Complex’ is als beste uit de bus gekomen in de openbare verkoopprocedure. De gemeente heeft gekozen voor het plan waarvan ze veronderstelt dat het het beste aansluit op de ontwikkeling van het M4H, een woon-werkgebied dat net zo groot is als de binnenstad van Rotterdam. De ingeschatte kwaliteit van de toekomstige ontwikkeling woog zwaarder dan de koopprijs.
Markant industriegebouw
,,Ik ben blij met de creatieve plannen voor de kop van de Keilehaven in een markant industrieel gebouw. We werken aan een nieuw type stadswijk waar wonen en werken worden gemengd. Dit nieuwe initiatief met een mooie mix van ondernemen en cultuur bindt toekomstige bewoners aan het gebied’’, zegt wethouder Bas Kurvers (VVD, Bouwen en Wonen). De gemeente heeft dus het voornemen om het gebouw Kunst & Complex te gunnen aan consortium Team Crossing Keileweg.
Het pand is nu nog eigendom van de gemeente. Met de herontwikkeling van het gebouw geeft dit consortium een belangrijke impuls aan het Merwe-Vierhavens gebied waar de komende jaren veel op stapel staat. Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam willen M4H gebied ontwikkelen tot innovatief woon-werkmilieu, ingericht voor de innovatieve maakindustrie. In het gebied komt een mix van werken, wonen, cultuur, horeca, sport en onderwijs.
Roel Willems van Team Crossing Keileweg: ,,Vanuit ons geloof in deze locatie hebben we samen met de toekomstige exploitanten een plan gemaakt dat is opgezet vanuit de gebruikers met een sociale doelstelling. Het moet een duurzaam bruisende plek binnen M4H worden. Als toekomstig centrum van M4H is Crossing Keileweg fysiek maar ook sociaal de kruising voor alle gebruikers: We Never Sleep.”
Is dit het beste plan voor de Keileweg?
De voormalige fabriek bestaat uit twee monumentale panden uit 1916. Het complex huisvestte ooit de Hollandsche Maatschappij voor Gecondenseerde Melk en later de Hollandsche Kleefmachinefabriek. Het complex heeft een oppervlakte van totaal 6.650 m². De bestaande gebouwen worden gerenoveerd en uitgebreid. De uitstraling blijft industrieel.
De gemeente heeft gekozen voor het plan van Team Crossing Keileweg, omdat het een mix van activiteiten biedt die past bij de plannen voor het gebied. Zo is er ruimte voor verschillende soorten ondernemers en makers op het gebied van kunst, muziek, techniek en horeca. Er komt een dak dat voor publiek toegankelijk is. Er zijn plannen voor een ‘makerstage’; een plek op het centrale openbare plein met een grote tribunetrap dat een podium biedt voor evenementen en exposities van de kunstenaars en makers van het complex. Crossing Keileweg zet in op een ‘hub voor social impact’ waarbij ze rond de 40 mensen met een arbeidsbeperking structureel een werkplek bieden. Het kunstenaarscollectief Kunst & Complex houdt hun werkruimte en wordt onderdeel van het nieuwe plan, zo staat in het gemeentelijk persbericht te lezen.
Kunst & Complex’ is genoemd naar de groep kunstenaars die het gebouw gedurende ruim dertig jaar op eigen kosten ,geconserveerd heeft en die er nog steeds hun werkruimten hebben. Het plan voor de tender dat door de kunstenaars zelf gesteund werd heeft het ondanks het hogere bod niet gehaald. Wat de voorwaarden zijn waaronder de kunstenaars kunnen blijven is in nevelen gehuld.
Vliegwiel innovatie
De selectie van de ingediende plannen is gemaakt op basis van beoordelingscriteria die vooraf zijn gedeeld met de geïnteresseerde partijen. Er is bijvoorbeeld gekeken hoe de ontwikkeling van Kunst & Complex als vliegwiel kan dienen voor de verdere ontwikkeling van het Merwe‐Vierhavensgebied. Het plan van Crossing Keileweg zou goed aansluiten bij het Ruimtelijk Raamwerk M4H, omdat collectiviteit en ruimte voor kunstenaars en innovatieve makers belangrijk zijn in het plan. Dit Ruimtelijk Raamwerk is door de gemeenteraad vastgesteld.
Team ‘Crossing Keileweg’ bestaat uit ontwikkelaar Miss Clark, conceptontwikkelaar De Mannen van Schuim en architect Kraaijvanger, die samen met de gebruikers Social Capital, Happy Tosti Groep en Bank15, het totaalconcept vormgeven.