Uitspraak avondklok: Wel degelijk sprake buitengewone omstandigheden
_tegen_de_staat_en_de_avondklok_-M.jpg)
De avondklok, die op 23 januari 2021 is ingegaan, mag worden gebaseerd op de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Dit heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Hiermee is het vonnis van de Haagse rechtbank van tafel in het kort geding dat was aangespannen door Viruswaarheid (voorheen Viruswaanzin) tegen de Staat.
Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak over de avondklok. De voorzieningenrechter had bij vonnis van 16 februari de avondklok per direct buiten werking gesteld, omdat deze niet legitiem zou zijn. In hoger beroep werd geoordeeld dat het inhoudelijk vonnis meer tijd zou kosten en dan vandaag, 26 februari, pas uitspraak kon worden gedaan.
Oordeel: Coronapandemie voldoende aanleiding avondklok
Dat is nu gebeurd. Het gerechtshof heeft geoordeeld dat er wel degelijk sprake is van buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken. De coronapandemie is hiervoor voldoende aanleiding. De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team (OMT).
Ook is het gerechtshof van mening dat het instellen van de avondklok proportioneel is en dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn. De (tijdelijke en beperkte) inbreuk op diverse grondrechten, zoals het recht op bewegingsvrijheid, is volgens het gerechtshof dan ook gerechtvaardigd.
Tegen deze uitspraak van het gerechtshof Den Haag is cassatie mogelijk bij de Hoge Raad. (bronnen o.m. Rechtsspraak.nl). Actievoerend jurist Jeroen Pols en Willem Engels van Viruswaarheid, verontwaardigd over, maar niet verrast door het vonnis, zeiden in cassatie te zullen gaan.