Warmtecamera ROTEB signaleert ratten
Waar mensen leven, leven ratten. Geen prettig idee, maar ze horen wel bij de stad. Helaas zien we ze steeds vaker lopen en zorgen ze soms voor overlast. De gemeente zet daarom warmtecamera's in om beter inzicht te krijgen in de populatie.
Al sinds de oprichting van de voormalige dienst ROTEB bestrijdt de gemeente Rotterdam rattenoverlast door het zetten van vallen met daarin lokaas. Verspreid door Rotterdam staan honderden van dit soort vallen. Om gerichter te kijken naar de populatie, oorzaak en oplossingen, wordt sinds begin september gebruik gemaakt van warmtecamera’s.
Infraroodcamera
Medewerkers van de afdeling plaagdierbeheersing gaan rond schemertijd, de tijd waarin ratten het meest actief zijn, op pad met de warmtecamera. Door de infraroodstraling lichten de ratten door hun lichaamstemperatuur op en komen we te weten hoe de rattenpopulatie er op die locatie uitziet. Als er teveel ratten rondlopen, kijken we wat de oorzaak is en welke oplossing daar het beste bij past. Het kan zijn dat er meer vallen nodig zijn of dat de bewoners meer voorlichting en educatie over voedsel op straat nodig hebben. Vallen werken namelijk minder goed als ratten voldoende voedsel op straat kunnen vinden.
Gooi geen brood op straat!
Om overlast te voorkomen is alleen rattenbestrijding niet de oplossing. Het is ook heel belangrijk dat we met elkaar voorkomen dat er voedsel en afval op straat terecht komt. Hier vraagt de gemeente hulp van bewoners: ook al is het goed bedoeld, voer geen oud brood aan de eendjes of andere stadsdieren en gooi afval in de afvalbak. Oud brood kunt u kwijt in één van de broodbakken in de stad, dan wordt het verwerkt tot groene energie. Voedsel dat over is, kunt u ook in de gft-bak gooien. Daar maken we compost van.
Slimme rattenvallen
Sinds begin 2020 test de gemeente met vallen die voorzien zijn van een sensor. Deze sensor meet de activiteit in de vallen en geeft via een speciale app een seintje als een rat in de val is gelopen. De sensor maakt het werk voor de medewerkers van de Plaagdierbeheersing veel efficiënter doordat ze niet meer onnodig de vallen hoeven te controleren. Om deze reden worden de blokken momenteel opnieuw over de stad verdeeld of verwijderd.
Meer informatie
Heeft u last van ratten? Kijk wat u kunt doen op de pagina van rattenoverlast.