Vlees eten zonder dieren te doden
Re-Thinking the Food Industry: ProVeg New Food Conference
21 en 22 maart 2019 in Berlijn
Hoe zien de voedingsmiddelen van de toekomst eruit? Welke bijdrage aan voedingsinnovatie kunnen Europese bedrijven leveren? Zal het in de toekomst mogelijk zijn om vlees te produceren zonder dieren te hoeven doden? En hoe kan dit worden verzoend met individuele bedrijfsdoelen?
Deze en andere vragen zullen in maart volgend jaar door vertegenwoordigers van de industrie, wetenschappers en andere deskundigen worden besproken tijdens een tweedaagse conferentie georganiseerd door ProVeg International die zich zal richten op gekweekte dierlijke producten en plantaardige alternatieven.
Dé conferentie voor nieuwe eiwitbronnen
Tot nu toe is er geen conferentie in Europa die deze onderwerpen in detail behandelt. De focus van de ProVeg New Food Conference zal dus liggen op de acceptatie van de consument, het vormgeven van de Europese markt en het vergroten van de media-aandacht en het publieke bewustzijn van het onderwerp. Daarnaast wil ProVeg netwerkvorming en kritische discussie tussen industriële partners bevorderen. Het evenement is gericht op internationale belanghebbenden uit de voedingsindustrie, waaronder producenten, detailhandelaren, exploitanten van foodservices en startups, samen met organisaties voor consumentenrechten en vertegenwoordigers uit de media en de politiek.
Ruime Nederlandse vertegenwoordiging
De eerste dag van de conferentie zal zich richten op plantaardige eiwitten en zal de huidige ontwikkelingen in de Europese markt en nieuwe producten en technologieën onderzoeken. Hoogtepunten van de dag zijn presentaties door food- en gezondheidsexpert Hanni Rützler, de Nederlandse NextFoods mede-oprichter Joep van Straalen en Lisa Feria, directeur van Stray Dog Capital. De belangrijkste sponsors van de conferentie zijn Rügenwalder Mühle en Simply V.
Is kweekvlees de toekomst?
Het hoofdthema van de tweede dag zal bestaan uit nieuwe eiwitten op basis van cellen, met presentaties over trends en kansen voor gekweekte vis en vlees, alsook de acceptatie door de consument en het wettelijke kader. Deze onderwerpen worden onderzocht door gerenommeerde wetenschappers en experts uit de industrie, waaronder de in Nederland gevestigde Dr. Mark Post, de 'vader van gekweekt vlees'; Michael Selden, de CEO van Finless Foods, een Amerikaans bedrijf dat gekweekte visproducten produceert; en dr. Arianna Ferrari, die onderzoek doet naar het onderwerp 'Visions of In Vitro Meat' voor het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek.