Hele bevolking van het Noord-Italiaanse Vò getest
Andrea Crisanti en Antonio Cassone van de Universiteit van Padua testten de afgelopen tijd de hele bevolking van Vò op het coronavirus. Van de circa 3000 inwoners van het Noord-Italiaanse stadje, testten er 89 (3%) positief. De inwoners waren toen net in quarantaine en slechts één van de 89 vertoonde symptomen van de ziekte corona. Het grootste deel van die 89 werden ook later niet ziek en vertoonden geen symptomen. Lastig omdat ze wel besmettelijk konden zijn. Na een nieuwe test negen dagen later bleek dat nog zes van de negenentachtig het virus onder de leden hadden. Zij bleven in afzonderlijke quarantaine totdat zij niet meer positief op het virus testten. Op die manier slaagde de onderzoekers er samen met de autoriteiten en bewoners in het virus in het stadje geheel uit de bannen.
In Vò herstelden dus alle positief getesten volledig en door de volledige en gecontroleerde quarantaine van de dragers (plus een beetje geluk) viel er geen enkel slachtoffer. Het experiment van Vò was mogelijk doordat de onderzoekers zich realiseerden dat de combinatie van quarantaine en de relatief geringe –daardoor behapbare- omvang van de bevolking een ideale omgeving voor hun wetenschappelijk onderzoek boden.
Veel mensen onbewust verspreiders
Een bevinding van het onderzoek in Vò was dus dat op het moment dat er slecht één persoon ziektesymptomen vertoonde, er reeds 3% van de bevolking -ofwel 89 mensen- met COVID-19 besmet waren. Met een slag om de arm vertaald naar een grotere populatie is de betekenis daarvan dat er veel onbewuste verspreiders zijn.
Een andere minstens zo interessante maar even verontrustende bevinding was dat proefpersonen zonder of met lichte onduidelijke symptomen zo’n 70% van die 89 door het virus geïnfecteerde mensen uitmaakten. Een onbekend deel van hen had het virus kunnen overdragen naar anderen.
Met deze bevindingen zo stellen de Padovaanse onderzoekers in een recent artikel in de Guardian, kan je ook de hoge sterftepercentages in Italië verklaren. Die percentages worden namelijk berekend op basis van het aantal geteste personen. Als alleen personen met symptomen of mensen die er zelf om vragen worden getest, heb je maar een fractie van de werkelijke groep virusdragers te pakken. Een deel van de niet geteste dragers kan het virus onbewust verspreiden. Naast de bestaande voorzorgsmaatregelen, zoals quarantaine, afstandhouden, hygiënische maatregelen en behandeling, dient dus ook het vinden van besmette personen die geen ziekteverschijnselen hebben, een hoge prioriteit te hebben.
Professor Andrea Crisanti op Euronews
Testen dus
Crisanti en Cassone merkten ook op dat een aanpak als in Vò, volledig testen, in een stad als Milaan, niet zou werken, te groot, het virus is er al te zeer verspreid. Maar als je er vroeg bij bent, of slim doelgroepstrategieën ontwikkelt, kan het helpen. Belangrijk is het tijdig de besmette personen zonder symptomen te vinden en ook hen op tijd in quarantaine te krijgen.
Dat is waarschijnlijk ook een van de redenen dat Duitsland het relatief goed doet in de bestrijding van de epidemie. In Duitsland worden momenteel wekelijks 160.000 tests uitgevoerd. Het land heeft lering getrokken uit Aziatische voorbeelden zoals Zuid-Korea en Taiwan.
Het lijkt erop dat de Britse mantra ‘Test, test, test’ werkt. En er zijn nieuwe veel goedkopere en veel snellere tests in ontwikkeling zoals deze bij de Universiteit van Oxford.
Tegelijkertijd is het goed om te onthouden dat het virus ook aantoont hoe veel er over het virus en onze leefomgeving onbekend is.
Corona proefstad Vo Piazza Liberazione Foto Threecharle