Verborgen tuinen in Rotterdam, en wat u nog meer niet wist.

Gras groener bij de buren.
Is het gras groener bij de buren? En waarom doen ze zo veel in de tuin? Zijn het amateurs en tuinliefhebbers of steekt er meer achter? Een goed onderhouden (dak) tuin heeft meer voordelen en nut dan u denkt. Verborgen paradijzen in de Rotterdamse stad.
Wat kan je zoal doen in een weekend wanneer de regen huilt over de stad? Dan kan je verborgen tuinen bezoeken. Althans; dat ene weekend waar privé tuineigenaren hun tuinen opstellen voor publiek. Ik besloot als eerste een daktuin te bezichtigen op de Schiebroekselaan. Vier stijle trappen trotserend kom ik hijgend aan bij Astrid Hölzer landschaparchitecte. Ja dit was WOW. Meer dan 60 vierkante meter tuin op een dak met uitzicht op de skyline van Rotterdam. Behalve geur en kleur beplanting doet Astrid ook aan urban farming, oftewel eetbare planten kweken. Paradijs op een dak.
Foto hierboven: De auteur van dit artikel met haar kat.
Onderzoek heeft aangetoond dat een groendak ongeveer 50% van het regenwater kan opnemen en terug geven aan de atmosfeer. Dit zorgt voor een aanzienlijke ontlasting van het rioleringsstelsel, waardoor het overstromingsgevaar en de belasting van de waterzuivering vermindert. Indien we er van uitgaan dat de oppervlakte van groendaken sterk toeneemt, kunnen deze in de toekomst ook een handig wapen worden tegen overstromingen.
Foto hiernaast: Een van de tuinen bij het Hof van der Meydenstraat.
70-95% minder rioolbelasting
Ook is gebleken dat een groendak duidelijk de hoeveelheid water die in het riool spoelt terugbrengt, zelfs met 70-90% in de zomer.
Groendaken slaan regenwater op in de planten en het substraat en laten het terugkeren in de atmosfeer door verdamping.
De hoeveelheid water die in een groendak opgeslagen kan worden is afhankelijk van de dikte en type van het substraat, type drainage en de gebruikte vegetatie.
De opvang van regenwater kan gekwantificeerd worden naar de verwerking van de hoeveelheid water.
Dit kunnen we vergelijken met de kosten van maatregelen om regenwater te verwerken buiten het riool om. De gemiddelde kosten hiervoor bedragen 15 euro per vierkante meter.
Een extensief groendak zal in de winter circa 54% van het regenwater verwerken, de baten kunnen dus op 54% van 15 euro, is minimaal acht euro per m², worden. Handig om te weten!
Oase van Rust.
Vervolgens door naar de Straatweg waar stichting Vruchtenburg is gehuisvest. Achter het pand ligt een immens groene tuin met verborgen hoekjes, vijvers en vlonders. Een oase van rust.
Deze stichting voorziet in psychologische zorg en richt zich op de emotionele, psychologische en relationele gevolgen van kanker, zowel bij volwassenen als kinderen vanaf 6 jaar.
Naar mijn mening had er van mij iets meer kleur in de tuin gemogen, oordeelt u zelf. Zittend op een bankje in deze tuin liet ik mijn gedachten afdwalen. Inderdaad een tuin om even tot jezelf te komen. Nou ja tuin;? eerder een klein landgoedje.
Foto hierboven: Onderdeel van de Stichting Vruchtenburg
Hof van Eden
Op weg naar huis begaf ik mij naar het hof van Eden oftewel Hof van der Meijdenstraat. Zes geschakelde binnentuinen elk met een eigen sfeer. Heel apart om zo ook met buren om te gaan. Niets geen schuttingen of hekjes maar een tuin die doorloopt naar de buren. Geweldig. De ontvangst was prettig. Jammer vond ik wel dat van de zes tuineigenaren er maar twee de moeite hadden genomen om zelf aanwezig te zijn. tenslotte doe je mee aan dit evenement niet waar?
Foto hierboven: Tuin behorend bij de Stichting Vruchtenburg.
Wijntje?
Een leuke bijkomstigheid van mijn hoog geëerd bezoek was de heerlijke wijn en versnaperingen die mij werden aangeboden. Ook bij Corrie Kreft aan de overkant. Zij heeft een zalige tuin aangekleed met mozaïek waar vooral bij na is gedacht om vlinders en bijen aan te trekken zodat de bestuiving van de planten en bloemen gegarandeerd blijft.
Kortom; ik heb een zalige zondagmiddag beleefd. In maart 2017 staan de tuinen weer online alwaar u uw bezoeken alvast kunt uitstippelen. Doe eens iets anders en bezoek een tuin. Doen!
Foto's: Marcella Deen.
Foto hierboven: Tuin ook behorend bij de Stichting Vruchtenburg.