'KINO': verse transplantatie voor oud filmhart Rotterdam
Het zal filmliefhebbers in Rotterdam niet ontgaan zijn: Rotterdam heeft er een nieuwe bioscoop bij. Aan de Gouvernestraat waar tot 2010 LantarenVenster zat, is nu de nieuwe bioscoop KINO gekomen. 4 zalen en nog veel meer. Marktonderzoek laat zien dat er plek voor is.
Van buurthuis naar cinema & back
Vanaf 1909 zat ‘Ons Huis’ er, cultureel centrum voor het Oude Westen, na 1949 kwamen er galerie en bioscoop ‘t’Venster’ dat later ‘LantarenVenster’’ werd. Hubert Bals begon er in 1972 het filmfestival IFFR. Bioscoop/theater LantarenVenster zat er tot 2010. Vier filmzalen had het gebouw + een vlakke vloertheater en daarboven meerdere verdiepingen met nog veel meer ruimte, alles bij elkaar wel 3000 m2. In 2010 verhuisde LantarenVenster naar de Kop van Zuid. De gemeente nam Gouvernestraat voor een symbolisch bedrag over en ging op zoek naar ‘een duurzame culturele bestemming’. Tot 31 oktober 2014 konden geïnteresseerden een bod uitbrengen en hun plannen voorleggen aan de gemeente. Er waren uiteindelijk drie indieners waaronder KINO.
‘Toen ben ik op zoek gegaan naar een bioscoop’
'Het is volledig uit de hand gelopen' zegt initiatiefnemer en geboren Rotterdammer Jan de Vries laconiek zijn schouders ophalend. Na zijn studie Geschiedenis met als minor film schreef hij zijn scriptie over hoe de Vietnamoorlog typisch Amerikaanse films ‘Dirty Harry’ (Siegel, 1971) of ‘Deliverance’ (Boorman 1972) beïnvloedde. Na zijn studie was hij drie jaar programmeur bij het Amsterdamse filmhuis Kriterion, ging daarna werken bij A- film, de grootste filmdistributeur van de Lage Landen. Zijn contract liep af en hij was werkloos. De Vries wilde niets liever dan films programmeren, maar daar liggen de banen niet voor het oprapen en dat is zacht uitgedrukt. ‘Toen ben ik op zoek gegaan naar een bioscoop.’ Waar, in welke stad, stond een filmtheater leeg om zelf te programmeren?
De Vries sprak zijn netwerk aan waaronder de nationale filmhub Cineville -van de filmpas. Die maakte hem attent op het op dat moment niet meer als filmtheater gebruikte gebouw aan de Gouvernestraat.
Plan met 3 pijlers
Samen met kompaan Frank Groot, net als hij, voormalig filmprogrammeur bij het Amsterdamse Kriterion, schreven de twee in zes weken tijd een bedrijfsplan. Het werd een plan met drie pijlers, die grosso modo overeen komen met de mogelijkheden van het gebouw: een filmtheater met vier zalen plus restaurant, een multifunctionele zaal voor muziekoptredens- en op de verdiepingen creatieve werkplaatsen, studio’s en culturele bedrijven. Ze deden ook marktonderzoek. Dat liet zien dat er ruimte is voor een derde bioscoop aan de noordkant van de Maas. Ook Cineville, het IFFR, filmdistributeurs en de Rotterdamse Raad voor Cultuur dachten dat er groei in de Rotterdamse bezoekersaantallen te halen valt.
Ze kregen het plan rond: zonder subsidie, financieel dekkend voor de volle 100% die nodig waren voor de aankoop en de kosten van het opknappen. Half maart 2015 koos de beoordelingscommissie KINO als winnend plan.
De grote, multifunctionele, zaal - Foto (uitsnede) M van Dijl / courtesy Kino
Prominent in de binnenstad
De gevel van het gebouw werd opener op straatniveau, er kwam een nieuw hek in plaats van het wat verlopen rolluik. Binnen valt de nieuwe plek van de bar onmiddellijk op en het verdiepinkje boven de ingang aan de straatkant dat vroeger kantoor was. Zelf lijkt Jan de Vries intussen geen kantoor nodig te hebben. Met zijn laptop zit hij midden in de ruimte terwijl om hem heen nog het een en ander getimmerd wordt aan de ruimte. We spreken elkaar in de derde week van september.
Ik vraag hem of het geen grote overstap is van Amsterdam naar Rotterdam.
Nee, zegt de kersvers bioscoopexploitant, 'ik ben in Rotterdam geboren. mijn vader speelde in de Rotterdamse punkband De Rondo's. Later verhuisde hij naar Amsterdam.'
'Maar als stad', vraag ik hem, 'Amsterdam barst uit zijn voegen van historische bouwkunst, van film en cultuur? '
Jan werpt tegen dat Amsterdam wel heel veel een fun- en toeristenstad is geworden.
V&M vraagt hem hoe het met de verhuur van de creatieve ruimten gaat , de derde pijler van het bedrijfsplan. Jan vertelt dat alles al sinds 8 maanden volledig verhuurd. is
Niet alleen arthouse
Het gebouw aan de Gouvernestraat moet ''weer terugkomen als prominente culturele plek in de binnenstad voor een breed publiek'. Dat laatste is belangrijk, zegt Jan de Vries, we mikken met onze films op een breed publiek; niet alleen arthouse, maar ook klassiekers en films voor iedereen.
De nieuwe foyer met cinematisch venster aan achterzijde - Foto (uitsnede) M van Dijl / courtesy Kino
De eerste maand is proefmaand. Er draaien al volop films zoals het programma laat zien, onder meer: 'Bacalaureat' van de gevierde Roemeense filmer Christian Mungu en de opnieuw uitgebrachte neonoir 'Chinatown' van meester Roman Polanski. 'De eerste weken gaan goed', mailt De Vries. 'Mooi dat mensen de plek weer ontdekken en hun eigen verhaal en hun persoonlijke historie ermee met ons delen'.
De officiële opening is op 20 oktober en de feestelijk opening voor het publiek is in het weekeinde 21 t/m 23 oktober, met CinemAsia, kinderfilms en de klassieker Blow Out (1981) van Brian De Palma.
Met goeie films en dit0 en beleid wordt het gebouw aan de Gouvernestraat weer wat het in zijn hoogtijdagen was: een warm kloppende filmhart van de oude stad.