Macron, Starmer, Kallas niet bij Rubio: het leek redelijk normaal bij Trump. Tot Zelensky langskwam (+video)

Eerst gaat Macron op bezoek bij Trump op maandag. Dan een historische VN Veiligheidsraad waarin met steun van Amerika vermeden wordt dat de Russische agressie oorlog een aanvals-oorlog genoemd wordt. Frankrijk en het VK zijn het er niet mee eens, maar gebruiken hun vetorecht niet. In die raad roepen Rusland, China, Amerika en zeven andere leden in een resolutie eendrachtig op tot vrede in Oekraïne. Geen enkele stem tegen, wel for-the-record protest, behalve van het VK en Frankrijk, onder meer van Zuid Korea en het kleine Slovenië nu ook tijdelijk lid. Maar dus geen veto's en geen stemmen tegen. De VS onder Trump heerst in enige eendracht met China en Rusland dus. Dan komen Kallas (vergeefs), Starmer en Zelensky. De moedige leider van Oekraïne, een benard land in oorlogstijd, krijgt van het duo Trump-Vance een ongekende les arrogantie-van-de-macht.

Macron - Trump het zag er gemoedelijk uit en was het vermoedelijk ook. Screenshot v&m van yt
Macron
Macron was de eerste Europese bezoeker. De economie, handel stond hoog op de agenda . De dreigende handelsoorlog met hoge Amerikaanse importbelastingen, tarieven en een Europees antwoord daarop dreigen. Er is over gepraat. Maar het is een kernpunt van Trumps beleid en Amerika en Trump voelen zich machtig. Even belangrijk is het onderwerp Oekraïne. De agressor mag niet beloond worden vindt Macron. Trump heeft wel enige sympathie voor Poetin. Ondanks deze onenigheden bleef de sfeer goed. Macron is een vaardig politicus.
Even later in de week komt die vaardigheid opnieuw van pas als de VS een op de agenda staande afspraak met Zelensky afzeggen. Macron belt en de afspraak van 28 februari tussen Trump en Zelensky gaat toch door. Dat weten we van een bericht van de Franse tv-zender BFMTV die het heeft van diplomatiek ingewijdene.
Trump presenteerde zijn kabinet. Musk legt uit waarom bezuinigd moet worden
Dinsdag vond de eerste bijeenkomst van het nieuwe kabinet van Donald Trump plaats. CNN noemde het kabinet:'Een mix van disruptors, onderhandelaars en tv-sterren'. In de ministerraad is ook een niet-regeringslid aanwezig: Elon Musk. Behalve Trump was hij de belangrijkste man die aan het woord kwam tegenover de pers. Musk wees erop dat de Amerikaanse staatsschuld topzwaar wordt. Zijn doel is daarom kosten te besparen. Zo motiveerde hij zijn rigoreuze DOGE (Department of Government Efficiency) beleid. De rentes die Amerika voor zijn staatsschuld betaalt zijn extreem hoog. Meer dan een biljoen dollar aan rente vertelde Musk. De VS hebben volgens deze statistiek 33 biljoen, 33 duizend miljard dollar schuld. Dat zo zei de techmogul wil hij aanpakken door vanaf heden 15% op alle uitgaven te besparen. Dat lijkt allereerst te gebeuren door tamelijk massieve ontslagen bij overheidsinstellingen en het vervangen, ongeacht bekwaamheid van mogelijk kritische stemmen door Trump getrouwen.

EU-buitenlandcommissaris Kaja Kalas Screenshot v&m van vid Euroimages op yt
EU-commissaris Kallas kreeg geen ontvangst VS-minister Rubio
Anders dan verwacht ging de ontmoeting van Kaja Kallas, hoofd buitenlands beleid van de Europese Unie, met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio, abrupt niet door. Geannuleerd wegens "planningsproblemen". Zeg maar gewoon een VS die moeite heeft met de EU. Een EU die partij blijft kiezen voor Oekraïne en VS-techreuzen beboet en steeds maar een beroep op de Amerikaanse defensie blijft doen. Dat doen trouwens alle westerse democratieën van Japan en Australië tot het VK, maar de EU in het bijzonder roept irritatie op bij de VS.

Starmer gaf Trump brief van de Koning
Donderdag de Britse premier Keir Starmer op bezoek bij Trump. Goed voorbereid want direct na het verhogen van de Britse defensiebegroting van 14 miljard pond. Goed voor een complement van Trump. Het ging over de special relationship en natuurlijk over de handel en de tarieven. Bij aankomst had Starmer een brief met een uitnodiging van Koning Charles bij zich. Koning nodigt Keizer uit. Goede binnenkomer. Starmer bepleit de Europese maar natuurlijk vooral de Britse zaak. En die uitnodiging ligt in de toekomst dat schept potentieel ruimte voor het VK en weekt het toch ook een beetje los van de rest van Europa. Trump houdt niet van die rest voorzover het EU is. Die is bedoeld de Amerikaanse handel een hak te zetten zegt Trump een paar keer. Starmers optreden waar alles goed ging, was het tegendeel van wat een dag later bij de komst van Zelensky zou gebeuren.
Voorbij Trump Trump zit als alles normaal gaat nog maximaal 4 jaar in het Witte Huis en zal - gezien huidige ontslagen en ingrepen in de instituties - een sterk verbouwde Verenigde Staten achterlaten. Dat maakt Amerikaanse garanties twijfelachtig. De periode kan wel een nuttige adempauze voor Rusland en mogelijk China worden. |
Reddingsacties
Alle bezoekers waren ervan overtuigd dat er wat een dreigende handelsoorlog en de hete Oekraïne oorlog aangaat, gered moet worden wat er te redden valt. Zeker nu Trump en Poetin lijken af te stevenen op een soort wapenstilstand tussen Oekraïne en Rusland waarin Poetin flink beloond wordt. Trump met zijn op handen zijnde grondstoffendeal trouwens ook.
Dat zou een soort vrede kunnen worden die vooral de huidige status quo op het slagveld bevriest. Een vrede dus waarbij Oekraïne kan fluiten naar het land dat Rusland bezet houdt. Een vrede waarvan de grenzen door Europese krijgsmachten op de grond bewaakt moet gaan worden met vage garanties van de VS op de achtergrond. Garanties die van de verstandhouding tussen Trump en Poetin afhangen en van Amerikaanse materiele belangen in Oekraine. Maar die best wel eens een beperkte houdbaarheid zouden kunnen hebben.
Zelensky bezoekeindigt in fiasco
Het bezoek van Volodymyr Zelensky aan Washington op vrijdag 28 februari werd dus afgezegd, maar gered na een telefoontje van Macron. Nadat de het gesprek eenmaal plaats gevonden was er een persbijeenkomst die in het laatste kwartier zeer slecht afliep. Vooral voor Zelensky. Vice president begon uit te leggen hoe belangrijk diplomatie wel niet is. Iets waar hij gezien zijn optreden in München zelf niet in uitblinkt. Maar soit. Dat had president Vololodymyr Zelinsky op dat moment ook moeten denken. Maar hij begon met een korte samenvatting van Russische gebiedsveroveringen van Poetins Rusland vanaf 2014. Trump wierp nog tegen 2015. Dat leidde tot een verontwaardigd antwoord van Vance die Zelensky ondankbaarheid verweet. Voor het oog van de wereld, de camera's draaiend, live in de uitzending ontstond een stevige ruzie compleet met stemverheffing en verbaal armpje drukken. Het deed - als het niet zo diep tragisch zou zijn - denken aan een bizarre Amerikaanse talkshow zoals van Jerry Springer. Met één groot verschil: hier ging het over het mogelijk oplossen van een oorlog met honderdduizenden slachtoffers en vele miljoenen gedupeerden.
De vraag is of en hoe dit hersteld kan worden. Voorlopig is het diepe schade vooral voor Zelensky. Die stond weliswaar pal voor zijn land maar is gedoemd is het onderspit te delven tegen dit verenigde Amerikaans geweld gesteund door een resolutie van de Veiligheidsraad samen met Rusland deze week.
De Wereldbank schat de schade aan Oekraïne op 524 miljard dollar. Dit afgezien van de mensenlevens, de offers en het verloren land.