Toespraak Ursula von der Leyen op Veiligheidsconferentie van München 2025

(Door Ursula von der Leyen, president van de EU-commissie)
Excellenties, Dames en heren,
Zoals zovelen van u kom ik hier al jaren. Van de tijd dat het een exclusief trans-Atlantisch publiek was tot vandaag, wanneer we politieke, zakelijke en gedachte leiders van over de hele wereld zien. Dit is niet alleen een bewijs van het grote succes van de Munich Security Conference. Maar het weerspiegelt ook hoe de rest van de wereld onze veiligheid en onze trans-Atlantische relatie beïnvloedt.
Onze taak hier in München is niet alleen om dit nieuwe geopolitieke landschap te beschrijven, maar om het vorm te geven. En het op een manier vorm te geven die ervoor zorgt dat onze transatlantische waarden blijven bestaan en onze belangen worden verdedigd. Omdat er een duidelijke poging is van sommigen om invloedssferen te creëren.
Concurrerende visies op de wereldorde leiden tot een meer transactionele benadering van mondiale aangelegenheden. En Europa moet veranderen om te gedijen in deze nieuwe realiteit. We moeten slim en helder zijn over wat ons te wachten staat. Van een schurkenstaat Rusland aan onze grenzen tot uitdagingen voor onze soevereiniteit en onze veiligheid. En we mogen het verstorende potentieel van intense concurrentie – of zelfs een bipolair conflict tussen China en de VS – niet onderschatten. Dit is misschien ongemakkelijk om te horen. Maar dit is een tijd voor duidelijke taal.
Concurrerende visies op de wereldorde leiden tot een meer transactionele benadering van mondiale aangelegenheden.
Het goede nieuws is dat Europa, nu we dit nieuwe jaar van verandering naderen, al bezig is met hervormen. De pandemie, de oorlog in Oekraïne en de grootschalige energiecrisis zijn brute tijden geweest voor ons allemaal. Maar in Europa lieten ze ons ook zien dat wanneer we een urgentiementaliteit aannemen, we een kracht zijn die bergen kan verzetten. Van vaccins tot de onwrikbare steun van Oekraïne of energiezekerheid, Europa heeft laten zien dat het het moment kan beheersen. We moeten deze urgentiementaliteit permanenter aannemen.
Daarnaast zet de Commissie in op strategische investeringen in de defensie-industrie en nauwere samenwerking met de NATO, zodat Europa beter voorbereid is op geopolitieke uitdagingen.
Dit is de reden waarom wat u in de eerste 100 dagen van de nieuwe Commissie hebt gezien, de toon en snelheid is die ik van plan ben te bepalen voor het hele mandaat. We versterken ons concurrentievermogen. We intensiveren de defensie. We maken innovatie voor AI mogelijk. Actie is wat er echt toe doet in deze nieuwe realiteit. En we weten dat een sterker Europa beter is voor ons allemaal. Een sterker Europa werkt samen met de Verenigde Staten om de bedreigingen die we als partners gemeen hebben, af te schrikken.
En dit is de reden waarom we geloven dat handelsoorlogen en straftarieven geen zin hebben. Tarieven werken als een belasting. Ze veroorzaken inflatie. Degenen die het hardst worden getroffen, zijn onvermijdelijk werknemers, bedrijven en de middenklasse. Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. En we weten hoe snel tarieven essentiële transatlantische toeleveringsketens kunnen beïnvloeden. We geloven niet dat dit goed zakendoen is. En we willen een wereldwijde race to the bottom vermijden. Maar zoals we al duidelijk hebben gemaakt, zullen ongerechtvaardigde tarieven op de EU niet onbeantwoord blijven. Laat me duidelijk zijn. We zijn een van 's werelds grootste markten. We zullen onze tools gebruiken om onze economische veiligheid en belangen te beschermen. En we zullen onze werknemers, bedrijven en consumenten bij elke stap beschermen. Natuurlijk zijn we bereid om overeenkomsten te vinden die voor iedereen werken – om samen te werken om elkaar welvarender en veiliger te maken.
We willen een wereldwijde race to the bottom vermijden. Maar ongerechtvaardigde tarieven op de EU blijven niet onbeantwoord
Dames en heren,
De kern hiervan is natuurlijk: de verdediging en de veiligheid van Oekraïne, ons continent en de rest van de wereld. In deze zaal voelen we allemaal wat er op het spel staat – dat dit een moment in de geschiedenis is. Er komen nog meer grote uitdagingen. Er is de afgelopen dagen veel over gesproken. Maar het is altijd leerzaam om verder te kijken dan de woorden. En te erkennen dat we nog maar aan het begin van dit proces staan.
Laten we de uitgangsposities eens bekijken: vergelijk de aanpak van president Zelenskyy met die van president Poetin. In de moeilijkste omstandigheden is president Zelenskyy bereid om te werken aan een vrede die de opoffering van zijn land en zijn gevallen landgenoten eert. Zoals Volodymyr Zelenskyy vanaf het begin zei, wil Oekraïne meer dan wie dan ook vrede. Een die rechtvaardig en blijvend is, zodat de verschrikkingen van de afgelopen jaren nooit meer worden herhaald.
Aan de andere kant zegt president Poetin dat hij bereid is om te ontmoeten, maar op welke voorwaarden? Het is aan hem om te laten zien dat het niet zijn belang is om deze oorlog te verlengen. Het is aan hem om te laten zien dat hij zijn ambitie om Oekraïne te vernietigen heeft opgegeven. En laat me heel duidelijk zijn. Een mislukt Oekraïne zou Europa verzwakken, maar het zou ook de Verenigde Staten verzwakken. Het zou de uitdagingen in de Indo-Pacific intensiveren en onze gedeelde belangen bedreigen. Want wat we hebben gezien is - de autoritaire politici van deze wereld houden nauwlettend in de gaten of er straffeloosheid is als je je buurland binnenvalt en internationale grenzen schendt. Of dat er echte afschrikmiddelen zijn. Ze houden ons in de gaten, welke acties we kiezen om te ondernemen. Daarom is het zo belangrijk dat we dit goed doen.
De autoritaire politici van deze wereld houden nauwlettend in de gaten of er straffeloosheid is als je je buurland binnenvalt
Oekraïne heeft vrede nodig door kracht. Europa wil vrede door kracht. En zoals president Trump duidelijk heeft gemaakt: de Verenigde Staten zijn vastbesloten om vrede te bereiken door kracht. Ik geloof dus dat we door samen te werken die rechtvaardige en blijvende vrede kunnen bewerkstelligen. Europa heeft al veel op tafel gelegd. Historische bedragen, eigenlijk. Financieel en militair bedraagt de totale steun 134 miljard euro. Dat is meer dan wie dan ook heeft bijgedragen. Dit omvat 52 miljard dollar aan militaire hulp – vergelijkbaar met de VS. En we hebben harde sancties ingesteld, die de Russische economie aanzienlijk hebben verzwakt. We hebben het ene taboe na het andere doorbroken en onze afhankelijkheid van Russisch gas vernietigd, waardoor we veerkrachtiger zijn geworden – permanent. En we staan op het punt om meer te doen. We werken samen met Oekraïne aan hun toetreding tot de EU. Omdat Oekraïne deel uitmaakt van onze Europese familie. En daar ligt hun toekomst.
We werken samen met Oekraïne aan hun toetreding tot de EU. Omdat Oekraïne deel uitmaakt van onze Europese familie.
Dames en heren,
Dit brengt mij bij de discussies die we de afgelopen weken in Europa hebben gevoerd. Velen in de veiligheidskringen in Europa waren in de war – sommigen zelfs bezorgd – door de opmerkingen van hoge Amerikaanse functionarissen eerder deze week. Maar we moeten hier eerlijk zijn. En we moeten verontwaardiging en verontwaardiging vermijden. Want als we naar de inhoud van de opmerkingen luisteren, begrijpen we niet alleen waar ze vandaan komen, maar erkennen we ook dat er opmerkingen zijn waar we het over eens kunnen zijn. Want ja, zowel de EU als de VS willen een einde aan het bloedvergieten. We willen een rechtvaardige en duurzame vrede, een vrede die leidt tot een soeverein en welvarend Oekraïne. En Oekraïne moet solide veiligheidsgaranties krijgen.
Maar wat mij misschien het meest aanspreekt, is de noodzaak dat Europa niet alleen openhartig spreekt, maar ook dienovereenkomstig handelt. Dus laat er geen ruimte zijn voor enige twijfel. Ik geloof dat Europa meer moet doen als het gaat om Europese veiligheid. Europa moet meer op tafel leggen. En om dit te bereiken, hebben we een toename van de Europese defensie-uitgaven nodig. Momenteel spendeert de EU27 ongeveer 2% van het BBP aan defensie. En ja, onze defensie-uitgaven gingen omhoog van iets meer dan 200 miljard euro vóór de oorlog naar meer dan 320 miljard euro vorig jaar. Maar we zullen dat aantal opnieuw aanzienlijk moeten verhogen. Want van iets minder dan 2% naar meer dan 3% betekent honderden miljarden aan extra investeringen per jaar. Dus hebben we een gedurfde aanpak nodig.
Laten we een stap terug doen. Kijk eens naar wat we in eerdere buitengewone crises hebben gedaan. We hebben lidstaten extra financiële ruimte gegeven door de ontsnappingsclausule te activeren. Simpel gezegd hebben we lidstaten de bevoegdheid gegeven om de publieke investeringen in verband met de crisis aanzienlijk te verhogen.
Ik geloof dat we nu in een andere crisisperiode zitten die een soortgelijke aanpak rechtvaardigt. Daarom kan ik aankondigen dat ik zal voorstellen om de ontsnappingsclausule voor defensie-investeringen te activeren. Dit zal lidstaten in staat stellen om hun defensie-uitgaven aanzienlijk te verhogen. Natuurlijk zullen we dit op een gecontroleerde en voorwaardelijke manier doen. En we zullen ook een breder pakket aan op maat gemaakte instrumenten voorstellen om de specifieke situatie van elk van onze lidstaten aan te pakken. Van hun huidige niveau van defensie-uitgaven tot hun financiële situatie.
Ten tweede hebben we voor een enorm defensiepakket ook een Europese aanpak nodig bij het bepalen van onze investeringsprioriteiten. Dit zal de investeringen in broodnodige defensieprojecten van gemeenschappelijk Europees belang mogelijk maken. Ten derde zullen we ons werk opvoeren om het toetredingsproces van Oekraïne tot de Europese Unie te versnellen. We hebben al aanzienlijke vooruitgang geboekt, maar nu is het weer tijd om bergen te verzetten. Mijn boodschap is: u ziet Europa zich aanpassen, Europa een stap voorwaarts zetten, Europa een verschil maken – onmiddellijk.
Dames en heren,
Wat hier vandaag wordt besproken, gaat uiteindelijk over ons. Onze welvaart, onze economie, onze veiligheid, onze grenzen, ons vermogen om Europa's blijvende belofte van vrede waar te maken. Onze waarden veranderen niet – ze zijn universeel. Maar omdat de wereld verandert, moeten we onze manier van handelen aanpassen. We hebben een Europa nodig dat pragmatischer, meer gefocust en vastberadener is. Een Europa dat zijn bedreigingen zal tegengaan, een Europa dat zijn enorme krachten en macht zal benutten, een Europa dat Oekraïne en zijn partners zal steunen. Er is veel dat dit Europa kan doen – en het zal het moment aangrijpen.
Lang leve Europa.