Veranderingen Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties per januari 2025: Verblijfsvergunning voor geboren Nederlanders die in 1975 Surinamers werden
Vanaf 1 januari 2025 wordt uitvoering gegeven aan enkele afspraken die eerder zijn gemaakt, bijvoorbeeld met de Tweede Kamer. Voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat het bijvoorbeeld om de volgende wijzigingen.
Wet versterking participatie op decentraal niveau
Daarnaast wordt de wet Versterking participatie op decentraal niveau van kracht. Met deze wet wil het kabinet betrokkenheid van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid van hun gemeente, provincie, waterschap of openbaar lichaam in Caribisch Nederland versterken. Ook wordt het uitdaagrecht, als specifieke vorm van participatie, nu wettelijk verankerd.
Woo-dashboard
Verder gaat er een eerste versie van een dashboard live dat inzicht geeft in de afhandeling van Woo-verzoeken bij ministeries. Dit dashboard is publiek toegankelijk en verbetert de manier waarop de rijksoverheid op dit moment informatie geeft over Woo-verzoeken, zoals via Kamerbrieven. De gegevens op het dashboard zullen per kwartaal worden bijgewerkt.
Nieuwe ambtseed
Vanaf januari 2025 leggen ambtenaren die in dienst komen bij de rijksoverheid een nieuwe versie van de ambtseed af. Deze geeft beter aan waar ambtenaren voor staan en hoe zij willen werken; op basis van gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en respect. Ook maakt de nieuwe tekst van de eed duidelijker dat ambtenaren werken in het algemeen belang voor onze samenleving.
Verblijfsvergunning voor Surinamers
Lijst
Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk. Circa 800 in Nederland wonende mensen die de Nederlandse nationaliteit bij de Surinaamse onafhankelijkheid op 25 november 1975 ten gevolge van de Toescheidingsovereenkomst verloren zijn sindsdien eigenlijk illegaal in in Nederland. Die mensen kunnen onder bepaalde voorwaarden eenmalig een verblijfsvergunning aanvragen. Dat kan tussen 1 januari en 1 juli 2025. De (landelijke) aanvraag loopt via de gemeente Amsterdam.