Kabinet: Voorrang aan waterstof- en CO₂-infrastructuur

Kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO₂-infrastructuur. Dat is zeker wat betreft de energie slurpende chemische industrie hard nodig. In het AD stond afgelopen weekeind nog een stuk waarin de CEO van het grote chemische complex Chemelot, Koos van Haasteren waarschuwde voor een industriële uittocht, 'Als we onze concurrentiekracht niet snel verbeteren, worden we door China, Rusland en Amerika omver gelopen,' wordt de CEO geciteerd om uit leggen dat zelfs het qua energie peperdure Duitsland nog concurreert. Tijd dus om iets aan relatief goedkope, schone energie te doen.
Delta Rhine Corridor
Daarom besloot het kabinet tien dagen geleden om verdere vertraging van de Delta Rhine Corridor (DRC) te voorkomen en voorrang te geven aan waterstof- en CO₂-infrastructuur. Die beslissing moet Nederland minder afhankelijk te maken van het buitenland en klimaatdoelen dichterbij te brengen. Minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) informeerde onlangs de Tweede Kamer over dit besluit.
Havenbedrijf
Havenbedrijf Rotterdam is positief over dit besluit van de minister, omdat het belangrijk is dat de leidingen voor waterstof en CO2zo spoedig mogelijk worden aangelegd. Het besluit is van groot belang om de doelen voor het verduurzamen van de industrie te kunnen halen.
Boudewijn Siemons, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “Voor industriële clusters in Rotterdam, Nederland, Duitsland en Noord-West Europa is dit een heel belangrijk besluit. Het onderstreept de urgentie om de industrie een toekomst te bieden. Infrastructuur gaat vóór de investeringen in verduurzaming uit. Het is heel goed dat deze duidelijkheid wordt gegeven.”
Met de huidige scope voor waterstof enCO2wordt zekerheid gecreëerd voor de modaliteiten die het snelst gerealiseerd moeten worden. Hierdoor kunnen de waterstof- enCO2-leidingen volgens een heldere tijdlijn worden gerealiseerd, met een geplande afronding voor 2031-2032 voor waterstof en 2032-2033 voor CO2. Het zal helpen. Beter laat dan nooit